Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Български лекар отговори има ли кръвна група, защитена от COVID-19

14 декември 2020, 13:31 часа • 106355 прочитания

За кръвните групи се спекулира от март. Различни анализи на данни показват, че една или друга кръвна група имат някакъв ефект, но аз не мога да кажа твърдо, защото това би означавало, че има някакъв ген, който е свързан с кръвната група.

Така проф. д-р Борислав Георгиев, началник на Клиниката по кардиология в Националната кардиологична болница, отговори на въпрос на "Капитал" дали има определени хора с определени кръвни групи прекарват заболяването коронавируса по-леко.

По думите му в последните месеци се вижда, че хора от всички кръвни групи се разболяват.

"Доколко кръвните групи са разпространени в популациите? Различните държави имат различна честота на кръвните групи, така че е трудно да се каже "да, ето тази кръвна група е по-предпазена". Това е повече теория", допълва кардиологът в интервю за Деян Димитров.

Според него ако сте по-рядка кръвна група, в която не е регистриран болен, не означава, че можете да не спазвате абсолютно никакви препоръки и да сте сигурен, че няма да се разболеете. "Трябва да сме по-премерени в тези бомбастични съобщения", категоричен е Георгиев.

По думите му основните начини за предпазване от всякаква вирусна инфекция са спазването на дистанция и хигиената, а в този случай и носенето на маски.

От гледна точка на тютюнопушенето, според лекаря, има две крайности - едните казват да, има някакви ефекти и локална полза. Другите казват, че няма никакви ефекти.

"Много е трудно обаче да се прави такъв анализ, защото първият анализ, който би трябвало да се направи, е колко честотата на тютюнопушенето корелира с честотата на тютюнопушенето при болните хора. Със сигурност аз съм привърженик на това, че димящите цигари по-малко биха предпазили, ако въобще предпазват, защото цигареният дим уврежда епитела, уврежда повърхностния слой в дихателните пътища и те стават чувствителни към всякаква инфекция. Освен това димът, който съдържа много токсични вещества, уврежда защитните механизми на този епител", допълва кардиологът.

ТАЗИ КРЪВНА ГРУПА Е ЦЕЛУНАТА ОТ БИОЛОГИЯТА

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес