Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ангел Кунчев: Коронавирусът протича по-тежко, отколкото грип

05 март 2020, 08:35 часа • 17186 прочитания

Коронавирусът протича по-тежко, отколкото грип. Неминуемо болен от коронавирус човек ще попадне в болница. Така националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев отговори на въпрос на Антон Хекимян в сутрешния блок на bTV относно самолечението на българина, което той прилага понякога, по отношение на настинките.

Доктор Кунчев поясни, че човек няма как да се лекува сам от коронавирус. И смъртността е по-висока - особено в по-напредналите възрастови групи. Наложи ли се, ще приемем необходимия брой хора, засегнати от коронавирус, подчерта още д-р Кунчев, който е и член на Националния кризисен щаб.

Ние имаме леглова база, но опираме и до квалифициран персонал. По думите му сезонния грип протича по-леко, но засяга много хора и никой не може да каже защо се връща сега грипът. "Б" щамът е по-различен от щам "А" и хората, които са го изкарали, нямат имунитет срещу другия щам, обясни още д-р Кунчев.

Последна информация от Националния щаб

Всички проби, които са изследвани за коронавирус през последното денонощие, са отрицателни - 12 в Националната референтна лаборатория, 12 във ВМА и 3 във Варна. За денонощието във ВМА са приети 11 души, на които ще бъдат правени тестове, освободени са двама - след карантина, очаква се днес (5 март) да бъдат освободени още трима. Това заяви началникът на Щаба генерал-майор професор доктор Венцислав Мутафчийски.

Междувременно Световната здравна организация (СЗО) обяви, че засега смята, че коронавирусът се разпространява по-трудно от грипните вируси и може да бъде спрян.

Коронавирус - причини, симптоми и лечение 

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес