Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ангел Кунчев каза дойде ли вече грипът в България

09 октомври 2024, 16:04 часа • 435 прочитания

До момента няма доказан случай на грип в страната, обяви главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на обща дискусия на БЛС, неправителствения сектор и българските здравни власти, предаде БНР. 

"Първите грипни случаи започват в края на октомври и началото на ноември, а след това започва бърз ръст, за да достигне през януари до епидемични стойности. Така ще бъде и през тази година", каза Ангел Кунчев, като добави, че в момента има и други респираторни вируси.

Безплатни ваксини за възрастните хора

Близо 350 хил. противогрипни ваксини са осигурени от държавата за безплатна ваксинация на хората на и над 65-годишна възраст у нас и те вече се доставят при личните лекари, обяви още доц. Кунчев. 

От думите му стана ясно, че ваксините вече са доставени за част от общопрактикуващите лекари и вече се поставят, а до края на седмицата те ще достигнат до всички общопрактикуващи лекари, според заявените количества. ОЩЕ: Д-р Ангел Кунчев: Рано е за грип, в момента боледуваме от Ковид

Стана ясно, че от началото на месеца, откогато започва Националната програма за ваксиниране на лицата на и над 65-годишна възраст са поставени над 15 000 дози ваксина.

 "През последните години отчитаме все по-голям интерес от страна на пенсионерите към безплатните противогрипни ваксини. Това е много добра новина, тъй като те са най-застрашени от тежко протичане на болестта и усложнения. Средно годишно около 2 хил. души в тази възрастова група губят живота си след усложнения от грип. С всяка изминала година ваксинационният обхват срещу грип нараства, като целта ни за 2024 г. е всеки пети човек от рисковата група на над 65- годишните да бъде ваксиниран.“, допълни доц. Кунчев.

По препоръка на Световната здравна организация тазгодишните четиривалентни противогрипни ваксини включват следните щамове грипни вируси тип А – Victoria и Thailand и тип Б – Austria и Phuket. ОЩЕ: Какви грипни щамове ще ни атакуват тази зима?

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес