Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Александровска болница върна дарението на известен бизнесмен

17 март 2020, 14:30 часа • 8404 прочитания

Александровска болница върна дарението на фирма "Уолтопия" от 222 000 лв., съобщиха оттам. Причината - бoлницата не може да гарантира предимство на служителите на фирмата.

С парите трябваше да бъдат купени обдишващи препарати, но Walltopia постави условие те да бъдат ползвани с предимство от нейните служители. Лекарите биха нарушили Хипократовата клетва, ако предпочетат друг пациент пред най-силно нуждаещия се, посочват от болницата, цитирани от "24 часа".

Малко по-рано тази сутрин директорът на Александровска болница заяви категорично пред БНТ: "Ние (лекарите) преценяваме кой ще е на дарен от Вас кислороден апарат"

Така доц. Костадин Ангелов обясни как ще работи лечебницата с голямото дарение, за което има следното условие: На първо място  да се лекуват евентуално болни служители на дарителя, дори за целта да трябва да се махат от апаратите вече сложени там болни.

На въпрос защо болницата е приела дарението с това условие на стойност 200 000 лева под формата на кислородни апарати – от Ивайло Пенчев, създател на Walltopia, Ангелов обясни, че колкото повече апарати, толкова повече помощ за пострадали хора.

„Ще могат да бъдат лекувани много повече хора, но ако някой си представя, че нашите лекари ще нарушат писаните и написаните закони, преценката ще бъде на нашите лекари. Ако дарителят не е удовлетворен от тези мои думи и не ги е очаквал, договорът ще бъде прекратен”, заяви доц. Ангелов. Той повтори изрично – преценката кой да бъде сложен на кислороден апарат е на лекарите!

До момента болницата е получила около 600 000 лева под формата на дарения.

В Александровска болница сега лежат трима души, болни от коронавирус, като те са в добро състояние.

Актуална информация за разпространението на коронавируса у нас

Коронавирус: Хигиена по време на пандемия

Правна неграмотност по време на извънредно положение

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес