Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зъбобол през нощта - как да го облекчим?

09 октомври 2021, 17:45 часа

Зъбоболът е неприятно, много болезнено явление. То е особено чувствителна през нощта. Появата му води до много нежелани последици. Отслабва имунната система на човешкото тяло. Има повишаване на температурата, летаргия, сънливост, значително намаляване на нивото на ефективност. Принудителният отказ от ядене води до нарушаване на здравословното състояние.

Болката в зъбите през нощта се чувства по-болезнена, отколкото през деня. Този фактор се обяснява с физиологични и психологически прояви. Първите са свързани със засилване или отслабване на работата на органите, пряко свързани със състоянието на зъбите. Развива се оток, притиска нерва, който се доближава до него. Така налягането във вътрешната част рязко се повишава. И в резултат на това се появяват най-силните болезнени усещания.

До сутринта те могат да отслабнат или да изчезнат напълно. Експертите отдават това на функционирането на надбъбречните жлези. Тези органи са отговорни за спирането на развитието на възпалителни процеси. На сутринта те са особено активни и ефикасни. Благодарение на положителните си ефекти, болезнените явления не се проявяват толкова силно. Вечер и през нощта не се отделят специални хормони, които потискат болковите процеси. 

Как можете да облекчите зъбобол през нощта, ако не отшумява? Лекарите - зъболекарите препоръчват незабавно да предприемете определени действия:

- Прием на бързодействащи болкоуспокояващи.

- Изплакване на устата с билкови състави.

- Използване на традиционни народни средства.

Първият метод означава ефективното използване на най-често срещаните лекарства. Винаги в домашната си аптечка трябва да имате достатъчно количество таблетки Аналгин, Пенталгин, Аспирин. Парацетамол. Тези средства са достъпни и имат бърз положителен ефект. Малките пациенти, страдащи от нощен зъбобол, се съветват да използват ибупрофен или негови аналози.

Препоръчва се твърдите препарати да се омекотят до прахообразно състояние. Нанесете малко количество върху засегнатата област. И се опитайте да издържите зъба с нанесения състав на лекарството за поне половин час.

Болката в зъбите през нощта се облекчава отлично от различни билкови състави. Мента, маточина, градински чай, дъбова кора, невен, лайка перфектно успокояват болезнените явления. Препоръчва се сами да приготвите разтвор от сушени билки и цветя или да използвате готова тинктура. Няколко изплаквания в устата ще помогнат за успокояване на болковите усещания и спиране на по-нататъшното им развитие.

Много народни съвети помагат и при зъбобол през нощта. Те са тествани от вековна практика и винаги оказват ефективна помощ.

Сигурен и доказан начин е да поставите парче осолен бекон върху болната част на венеца. Това е напълно безвреден и също така много ефикасен метод.

Бучка памучна вата, напоена с алкохол, действа като упойка върху болен зъб.

Прилагайки лед към външната страна на бузата си, досадните симптоми на нощната болка могат да бъдат притъпени.

Топъл воден разтвор на трапезна сол има отличен ефект върху възпален зъб. 

Въпреки това, силен зъбобол през нощта няма да изчезне напълно. Можем само да намалим неприятните болезнени усещания. Зъболекарят ще може напълно да облекчи болката.

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес