Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли кога може да се сменя личен лекар

23 октомври 2023, 08:45 часа

Много са причините, които може да ви накарат да смените личния си лекар. Какво е необходимо, за да го направите?

Отговорът на НЗОК

Всяка календарна година в периода от 1 до 30 юни и от 1 до 31 декември здравноосигурените лица могат да променят избора си на общопрактикуващ лекар.

Още: Обсъждат въвеждане на глоба, ако не ходим на профилактични прегледи

Извън тези срокове смяната на личния лекар е възможна единствено при наличието на определени хипотези, като смяна на настоящия адрес на лицето или прекратяване на договора на личния лекар с РЗОК и др. Доколкото изложените от вас обстоятелства не попадат в никоя от изброените възможности, смяната на личния лекар би могла да се осъществи в посочените нормативно установени срокове - от 1 до 30 юни и от 1 до 31 декември.

Формуляр за избор на общопрактикуващ лекар може да се изтегли от сайта на НЗОК: www.nhif.bg - рубрика "За граждани" - линк "Регистрационни форми за избор на общопрактикуващ лекар". На гърба на формуляра има указания за попълването му.

Може да направите справка за личните лекари, сключили договор с НЗОК в рубриката "Електронни услуги", "Информация за договорени дейности", линк "Търсене на договорни партньори и дейности", подлинк "Общопрактикуващи лекари".

Здравноосигурените лица може да се обръщат и към РЗОК за информация за общопрактикуващите лекари, които са сключили договор с НЗОК в съответния здравен район. Съществува възможност и чрез Персонализираната информационна система (ПИС) на НЗОК изборът на общопрактикуващ лекар да се прави и онлайн, ако здравноосигуреното лице има електронен подпис, с който да подпише регистрационната форма за избор на личен лекар.

Тревожни данни: Средната възраст на личните лекари в България е около 60 години

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес