Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленчукът, който диабетиците трябва да ядат всеки ден

07 март 2023, 16:07 часа

Правилното хранене е изключително важно за диабетиците. Основната причина за диабет е метаболитно разстройство: тялото просто не абсорбира глюкозата в правилното количество. И поради тази причина диетата е от първостепенно значение за контролиране на заболяването. 

За да се поддържат нормални нива на глюкоза, трябва да се избягват определени храни, които са заплаха за метаболизма на всеки пациент с диабет.

Диабетиците трябва да се откажат от захар, сладкиши, шоколад, сладолед, конфитюр, кисело мляко, мазни млечни продукти, месни бульони, алкохолни напитки, тестени изделия, пише руското издание Лента.

Това е най-опасният зеленчук за диабетиците

Но пациентът с диабет може да яде зеленчукови супи, пресни зеленчуци, овесени ядки, пресни сокове. Приоритет за него трябва да бъдат плодовете, ябълките, черешите, сливите, портокалите и лимоните. Но освен всичко това в ежедневното меню на диабетиците задължително трябва да присъства един зеленчук.

Зеленчукът, който е задължителен за диабетиците 

Краставицата често се счита за храна номер едно за диабетиците, въпреки факта, че тя съдържа приблизително 97% вода. Съдържанието на каротин, натрий, магнезий, фосфор, желязо и витамини от група В я прави изключително полезна.

Не е тайна, че диабетът е придружен от затлъстяване. Краставиците помагат за отслабване поради ниското си съдържание на калории и лек слабителен ефект. Диетолозите дори препоръчват веднъж седмично дни на гладно, в които трябва да се ядат до 2 кг краставици. Въпреки това е необходимо да се избягват физически натоварвания.

Хората с диабет трябва да ядат това за железен имунитет

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самолечение!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес