Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравен съвет за деня, 8 август: Лекар: НЕ яжте диня и пъпеш повече от това количество

08 август 2024, 10:44 часа

Средното допустимо количество диня или пъпеш, което може да се консумира на ден, е две до три резена или 400-600 грама, споделя д-р Людмила Сухорукова, гастроентеролог от Видновската клинична болница на Министерството на здравеопазването на Московска област. Експертът пояснява, че съществуват допълнителни ограничения за бременни и кърмещи жени, както и за деца.

Норма за консумация на диня и пъпеш

„Що се отнася до средностатистическия човек, той изяжда средно два до 3 резена (400-600 грама) от тези плодове. Човек с доста балансирана диета не е в състояние да изяде по-голямо количество от тези питателни плодове“, казва д-р Сухорукова.

Здравен съвет за деня, 7 август: Лекар:НЕ ги яжте, това са най-опасните дини

Според лекаря има ограничения и за бременни и кърмачки – разрешени са им до три резена диня или пъпеш на ден. 

„Деца от 6 години - 200-300 грама на ден. Като допълнително хранене се допускат не повече от 50 грама (през първите две години от живота на детето) и 100 грама за дете под тригодишна възраст“, ​​отбелязва д-р Сухорукова.

По отношение на количеството от тези плодове, което може да се консумира в рамките на едно хранене, то не трябва да надхвърля 200 грама.

В същото време, добавя гастроентерологът, динята и пъпешът не са взаимозаменяеми продукти. Всеки от тези плодове е полезен за тялото по свой начин. Пъпешът съдържа много силиций, който подобрява структурата на кожата и косата. Динята не съдържа този компонент, но съдържа много фолиева киселина и желязо, които имат положителен ефект върху деленето на клетките и метаболизма на протеините.

Ако вземете предвид съдържанието на калории, динята печели в това отношение. В 100 гр диня се съдържат само 25 ккал, а в същото количество пъпеш – 35 ккал.

Пъпешът обаче има по-високо съдържание на фибри, което е важно за стабилната чревна функция, а също така стабилизира нивата на холестерола в кръвта и пречиства организма.

Динята и пъпешът съдържат микроелементи като калий, магнезий, желязо, манган, фолиева киселина, а пъпешът съдържа и голямо количество силиций, който е необходим за функционирането на имунната система.

Дините съдържат антиоксиданта ликопен, който намалява риска от сърдечни заболявания и атеросклероза, а също така намалява тревожността и депресията.

Но в пъпеша има повече витамин С. За да се задоволи дневната нужда на организма от аскорбинова киселина, е достатъчно да се ядат само 200 гр от този ароматен плод.

За хора, които имат стомашно-чревни проблеми, яденето на пъпеш може да причини подуване и газове.  Пъпешът стимулира невроните на мозъка, като ги кара да работят на пълен капацитет. Благодарение на това паметта, възприятието и слуха се подобряват. Нормализират се нервната система, укрепват се съдовите стени и се подобрява кръвообращението.

Динята съдържа много пектини, които са необходими за нормалното функциониране на стомашно-чревния тракт.

Комплексът от витамини, съдържащи се в пъпеша, подобрява структурата на кожата, косата и ноктите, а също така има мощен антиоксидантен ефект, предотвратявайки появата на бръчки. Динята подобрява настроението - нейната пулпа съдържа вещества, които помагат за производството на серотонин, „хормона на щастието“.

НЕ яжте диня и пъпеш с тези храни

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес