Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравен съвет за деня, 6 септември: Лекар: Яжте ги всеки ден, тези есенни храни чистят кръвоносните съдове от токсини

06 септември 2024, 10:31 часа

Комбинирането на редица продукти в есенно меню ще ви помогне да подобрите настроението си, да предотвратите възпаления и да изглеждате по-добре. Ендокринологът Екатерина Йънг разказа кои сезонни продукти са най-полезни за пречистване на кръвоносните съдове.

Есенните храни, които пречистват кръвоносните съдове 

"Цвеклото, отглеждано в собствената ви градина, е една от най-добрите храни за сърдечно-съдовата система. Яденето на ястия от цвекло е свързано с прочистване на артериите и подобряване на състоянието на кръвоносните съдове и кръвта. Зеленчукът е богат на ябълчена, лимонена и винена органични киселини и съдържа много фибри", казва лекарят.

Тези мазни храни са най-полезни за кръвоносните съдове 

„Цвеклото прави кръвоносните съдове по-еластични, осигурявайки добър кръвен поток поради съдържанието на азотен оксид“, отбелязва специалистът.

От гледна точка на подмладяването на организма лекарят обърна внимание и на наровете и гъбите. Първите съдържат елагова киселина. Той е антиоксидант, който помага за подмладяване на тялото. Също така, употребата на продукта е свързана с подобряване на кръвния поток и защита на клетките от влиянието на канцерогените. Гъбите са източник на бета-глюкани. Подпомагат функционирането на имунните клетки, осигурявайки защита на тялото от оксидативно увреждане.

„Също така предотвратява образуването на тумори“, отбеляза Екатерина Йънг.

Лекарят отбелязва, че гъбите съдържат фибри, които понижават нивата на холестерола, помагайки за почистване на кръвоносните съдове от всичко ненужно.

Специалистът съветва гъбите да не се съхраняват до други продукти, поради способността на първите да абсорбират миризми поради гъбестата си структура. При избора на определени продукти за готвене е важно да се вземат предвид възможните индивидуални противопоказания, подчертава лекарят.

По отношение на нара той:

  • предотвратява образуването на атеросклеротични плаки;
  • възстановява хрущялната тъкан;
  • омекотява зъбната плака;
  • намалява кървенето на венците;
  • предпазва от вируси;
  • повишава нивата на желязо в кръвта – полезен е при анемия.

На жените се препоръчва да консумират нар по време на бременност. През първия триместър облекчава пристъпите на гадене. Във втория триместър нормализира апетита. В третия, той помага да се отървете от подуване. 

За мъжете нарът е полезен заради съдържанието на азотен оксид. Съединението активира кръвообращението и по този начин повишава потентността. В същото време е важна редовността на употреба - не трябва да ядете повече от един нар на ден.

Лекар: Тази храна укрепва кръвоносните съдове при хората над 40 години

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес