Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравен съвет за деня, 30 септември: Лекар: През есента всеки ден яжте тези храни и настинките ще ви подминат

30 септември 2024, 09:56 часа

През есента е важно всеки да обърне внимание на диетата си и да включи в нея храни, които ще укрепят имунната система без фармацевтични лекарства. Най-хубавото е, че витаминозната диета включва както сезонни плодове, така и домашно приготвени храни. Диетологът Олга Панова споделя как да се храним правилно през есента, за да подкрепим имунната система. За предпазване от настинки специалистът препоръчва ежедневната консумация на определени храни. 

"През есенно-зимния период имунната система работи в засилен режим. Без подкрепа не може да се изключи липса на хранителни вещества и витамини.В резултат на това ефективността на защитната функция на тялото може да намалее с 50-70%", казва специалистът.

Здравен съвет за ден: Лекар: През есента яжте всеки ден тези зеленчуци, червата и имунитетът ви ще работят като часовник

Как да подкрепим имунитета с правилната диета през есента?

"Първо, 200 грама кисело зеле на ден съдържат 70% от дневната норма на витамин С. Един среден портокал съдържа до 80% от препоръчителната доза от този витамин", казва д-р Панова.

"Второ, важно е да се осигури на тялото протеин, който се нарича строителен материал за имунните клетки. Например 100 грама пуешко месо съдържат до 30 грама висококачествен протеин, което е 60% от дневната норма на възрастен", допълва специалистът.

"Трето, погрижете се да си набавите естествените антибиотици, които са лук и чесън.Екстрактът от чесън инхибира растежа и размножаването на „повече от 20 вида патогенни бактерии и вируси. Една средно голяма глава лук съдържа до 20 антибактериални и антивирусни съединения, припомня експертът", казва лекарят.

"Четвърто, важни са минералите. Имунитетът изисква цинк, който „участва в производството на бели кръвни клетки. Можете да включите стриди в диетата си (500% цинк на 100 грама продукт от дневната стойност). Можете също така да ядете тиквени семки, които съдържат до 30% от дневната нужда на тялото от цинк на 100 грама продукт. От напитките трябва да пиете горещ чай с мед и лимон, който намалява симптомите на настинка и съкращава продължителността на заболяването с почти 2 дни", допълва специалистът.

По отношение на чесъна, той има противовъзпалителни, антисептични и антибактериални свойства и е основна съставка в профилактиката на много заболявания:

  • ефективен при респираторни инфекции, както и при болки в гърлото и задух;
  • активира имунната система и действа като отличен детоксикатор;
  • предпазва телесните клетки от увреждане и стареене поради антиоксиданти, това може да намали риска от болест на Алцхаймер и деменция;
  • намалява риска от сърдечно-съдови заболявания като инфаркти и инсулти – най-големите убийци в света;
  • намалява общия холестерол и липопротеините с ниска плътност ("лош холестерол");
  • помага в борбата с паразитите в червата;
  • помага за заздравяването на рани, облекчава възпалението.

Здравен съвет за деня, 25 септември: Лекар: През есента яжте всеки ден това за железен имунитет и бързо отслабване

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес