Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравен съвет за деня, 2 септември: Лекар: Яжте този зеленчук за бърз метаболизъм

02 септември 2024, 10:45 часа

Руският лекар и изследовател д-р Дмитрий Куликов препоръчва консумацията на един често пренебрегван зеленчук в малки количества за стимулиране на метаболизма. Специалистът коментира защо лютите чушки са едновременно полезни и вредни.

Полза и вреда от лютите чушки

„Положителните свойства на лютите чушки включват наличието на ниацин, холин, фолиева киселина, тиамин, бета-каротин, пиридоксин, рибофлавин и аскорбинова киселина. Този зеленчук е източник на минерали, включително манган, желязо, цинк, калций и фосфор. Умерената консумация на люти чушки повишава устойчивостта на стрес, повишава прага на болката, стимулира апетита, нормализира храносмилателната система и ускорява метаболизма“, отбелязва д-р Куликов.

Диетолог: Тези 2 храни ускоряват ударно метаболизма ви

Според специалиста лютият пипер помага за подобряване на работата на мозъка и черния дроб, нормализира кръвообращението и влияе върху имунната система. Препоръчително е да се използва в минимални количества за хора, страдащи от безсъние, алергии, настинки, бронхиална астма, епилепсия, хепатит и атеросклероза.

Д-р Куликов добавя, че въпреки че този зеленчук има множество положителни свойства, консумацията му в големи количества може да предизвика киселинен рефлукс и смущения в стомашно-чревния тракт. Ако сокът от люта чушка попадне върху лигавицата или отворена рана, това ще предизвика силно усещане за парене и дори може да предизвика пристъп на задушаване.

Всички чушки са отличен източник на витамини А и С, калий, фолиева киселина и фибри, според д-р Брунилда Назарио. Експертът изброява ползите от лютите чушки:

  • Борят се с мигрена. Капсаицинът инхибира ефекта на тригеминалния нерв на мозъка, което помага при мигрена и силно главоболие. 
  • Насърчават дълголетието. Заслугата за това е свързана с хранителните вещества на пипера и способността му да се бори с възпаление и затлъстяване. 
  • Облекчават хрема и запушен нос. Ефектът може да продължи няколко месеца. 
  • Ускоряват метаболизма. Лютият пипер предотвратява натрупването на мазнини и насърчава загубата на тегло. 
  • Намаляват дискомфорта при артрит и фибромиалгия, намаляват болката и възпалението. 
  • Спират растежа на раковите клетки. Този ефект продължава да се проучва. 
  • Унищожават микробите. Лютитя пипер е естествен антимикробен агент, поради което се използва за консервиране на храни. 
  • Предпазват клетките от стареене, действа като антиоксидант. 

Според експерта капсаицинът, който се съдържа в лютите чушки, действа като хепатопротектор. Предотвратява натрупването на мазнини в черния дроб и насърчава възстановяването на тъканите.

Здравен съвет за деня: Лекар: Пийте тази напитка за ускоряване на метаболизма

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес