Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравен съвет за деня, 18 август: Лекар: НЕ яжте динята до кората

18 август 2024, 12:36 часа

Динята може да се окаже „лоша“ добавка към лятната диета, ако човек започне да я яде неправилно.

Динята има очевидни ползи за здравето, които не могат да бъдат оспорени. Ако няма противопоказания, тогава този плод перфектно ще попълни водния баланс и запасите от витамини и минерали в тялото. Но също така не трябва да се забравя, че процес на отглеждане този плод се третира с химикали.

Защо динята не трябва да се яде до кората?

Руският диетологът Елена Дзюбак споделя, че добрата и „чиста“ диня ще има светли вени в червеникавата пулпа - без жълтеникавост или лилави включвания. Трябва да има ясни ивици по кожата и забележимо слънчево петно ​​отстрани.

Диня или пъпеш: Кой плод е по-полезен, отговор от лекар

По-голямата част от нитратите се натрупват по-близо до кората, така че яденето на диня „до кората“ е лоша идея. По-добре е да ядете само средата на плода. Това се отнася най-вече за децата и за възрастните хора. Те е по-добре да не ядат този плод до кората “, добавя д-р Елена Дзюбак.

"Освен това безопасната консумация на диня включва спазване на нормата. Дори качественият плод трябва да се яде съзнателно – по 200-300 г рна ден, а не на килограм", казва специалистът.

Полезни свойства на динята

Динята съдържа 90% вода и това несъмнено е основното й предимство. Почти пълното отсъствие на мазнини и в резултат на това ниското съдържание на калории (само 27-38 kcal на 100 гр) правят този плод уникален диетичен продукт. Друго полезно вещество в динята е аминокиселината цитрулин, която има положителен ефект върху мъжката потентност.

Витаминният състав на дините е много разнообразен. На първо място, той се отличава с високо съдържание на аскорбинова киселина. Динята е богата на почти всички витамини от В-комплекс: тиамин (В1), рибофлавин (В2), пиридоксин (В6), както и никотинова (В3), пантотенова (В5) и фолиева (В9) киселини. В допълнение, пулпата на динята съдържа малко количество каротин (провитамин А) и токоферол (витамин Е). Витамините А, С и Е са мощни антиоксиданти, които повишават защитните сили на организма и предотвратяват процесите на стареене. А витамините от група В поддържат здравето на нервната система и участват в много важни метаболитни процеси.

В допълнение към разнообразието от витамини, динята изпъква със съдържанието на полезни минерали, включително желязо, калий, магнезий, фосфор, натрий, калций, цинк, манган, флуор, мед и селен. Благодарение на тези макро- и микроелементи, редовната консумация на диня е полезна при анемия, сърдечно-съдови заболявания, както и чернодробни и бъбречни заболявания. Освен това минералите поддържат киселинно-алкалния баланс на организма.

Дините са полезни при заболявания на бъбреците и сърдечно-съдовата система, тъй като са добър диуретик: премахват излишната течност от тялото заедно с вредните метаболитни продукти и холестерола. Дините също подобряват състоянието на организма при хипертония и атония на червата.

Как динята влияе на черния дроб?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес