Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравен съвет за деня, 16 август: Лекар: НЕ пийте кафе веднага след ставане

16 август 2024, 10:02 часа

Ако чаша горещо кафе е първото нещо, към което посягате сутрин, след като станете от леглото, може да помислите за промяна на този навик. Доктор Каран Радж твърди, че това в никакъв случай не е добър навик.

Защо не трябва да се пие кафе веднага след ставане от сън? 

За повечето от нас първото сутрешно кафе ни дава енергията, от която се нуждаем, за да започнем деня, но д-р д-р. Каран Радж предупреждава, че кафето не трябва да е първото нещо, което консумираме сутрин и ето защо.

Вреди ли кафето на панкреаса?

"Това може да е трудно за приемане и неразбираемо за някои, но има доста основателна причина за тази препоръка", казва д-р Радж.

В BBC Morning Live популярният лекар обясни защо трябва да оставим телата си да се събудят сами, вместо да разчитаме на първата глътка кафе сутрин. Той не предлага да се откажете напълно от сутрешното кафе, а просто да промените малко рутината си.

"Не пийте кафе сутрин, преди да се събудите. „Тялото естествено ви събужда с кортизол", казва специалистът.

Вместо това д-р Радж съветва да изчакате няколко часа и да пиете кафе, след като естествените нива на кортизол в тялото ви спаднат.

"Пийте кафе в средата на сутринта, когато нивата на кортизола и нивата на енергия спадат. След това оставете кофеина да подейства и да ви даде енергия", обяснява специалистът, цитиран от британското издание Sun.

Полезни свойства на кафето

Стимулиращото действие на съдържащия се в кафето кофеин е незаменимо в моменти на повишен психически и физически стрес. Подобрява концентрацията, повишава двигателната активност, облекчава умората, действа като естествено антистресово вещество и антидепресант. Но при неконтролирана консумация на напитката този ефект отслабва. За да се възползвате максимално от това свойство, трябва да се въздържате от силно кафе седмица или две преди предстоящото претоварване, например студентска сесия. Тогава организмът ще може да реагира по-остро на кофеина в момент, когато той е особено важен.

В допълнение към очевидните ефекти, кафето има важни превантивни свойства:

  • намалява риска от развитие на захарен диабет тип 2, тъй като подобрява чувствителността към хормона инсулин.
  • намалява вероятността от развитие на някои видове рак;
  • намалява вероятността от развитие на болестта на Алцхаймер в напреднала възраст.

Полезните му свойства са важни и за астматиците. Натуралното кафе стимулира дихателната система и намалява броя на пристъпите.

Като цяло умерената консумация на кафе е полезна за имунитета и храносмилането.

За кого кафето може да бъде вредно?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес