Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравен съвет за деня, 15 август: Лекар: Яжте само тези банани, те са най-полезни

15 август 2024, 11:42 часа

Много хора ядат само ярко жълти банани, без да знаят, че зелените плодове също могат да осигурят ползи за здравето. Това съобщава д-р Каран Раджан, хирург от Националната здравна служба на Великобритания. 

Ползи от зелените банани

Колкото по-зелен е бананът, толкова по-голям е процентът на устойчиво нишесте, което съдържа. Това е форма на въглехидрат, който действа като фибри. Следователно неузрелите плодове ви помагат да се чувствате сити по-дълго, което може да ви помогне да отслабнете в дългосрочен план.

Какво се случва, ако ядете по 2 банана на ден?

Според доктора колкото по-зелен е бананът, толкова по-нисък е гликемичният му индекс. Това означава, че на тялото отнема повече време, за да я разгради до глюкоза, което позволява по-бавно и по-постепенно освобождаване на захар в кръвта. Неузрелите плодове също могат да балансират нивата на стомашната киселина и да бъдат полезна добавка към диетата за хора, страдащи от киселини.

Въпреки че бананите бързо ви карат да се засищате, този ефект не трае дълго. Съдържащата се в тях захар навлиза в кръвообращението, трансформира се в енергия, но нивото й бързо спада и отново се появява чувството на глад, а понякога и умора.

Според диетологът Амбър Панконин, тъй като бананите са с много ниско съдържание на мазнини и протеини, повечето от калориите идват от въглехидрати. Ако вашата закуска или лека закуска се състои само от банан, може да не се чувствате сити след хранене. Затова, за да постигнете дълготрайна ситост, експертът съветва бананите да се комбинират с протеинови храни – например сирене или фъстъчено масло.

Един средно голям банан съдържа 27 гр въглехидрати, така че плодът не се препоръчва за тези, които са на нисковъглехидратна диета.

Благодарение на фибрите, които съдържат, бананите регулират работата на червата. Но поради високите си нива на разтворими фибри и естествени захарни алкохоли, бананите могат да причинят газове и подуване на корема при някои хора, според Амбър Панконин.

Ако ядете банани всеки ден и повече от един, можете да получите „предозиране“ на калий. Хората с високи нива на калий или страдащите от бъбречно заболяване трябва да бъдат особено внимателни, когато ядат банани. Понякога и двата здравословни проблема могат да съществуват едновременно. Следователно, за да се подобри благосъстоянието и да се предотврати прогресирането на заболяването, такива хора трябва да ограничат храни, богати на калий (банани, портокали, дини).

Лекар: Зелените банани са най-полезни при това заболяване

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес