Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравен съвет на деня, 12 август: Лекар: НЕ пийте кафе със захар на празен стомах

12 август 2024, 11:07 часа

Руският ендокринолог д-р Мария Калошина споделя, че навикът да се пие сладко кафе на празен стомах води до излишни килограми.

Защо не трябва да се пие кафе със захар на гладно?

"Много хора признават, че не им се яде сутрин, докато пият кафе с удоволствие", казва доктор Калошина.

Тя съветва да не се пие кафе със захар на празен стомах, тъй като това се отразява негативно на състоянието на панкреаса и допринася за ендокринни и метаболитни нарушения.

Вместо кафе: 3 полезни напитки, които ободряват и топят мазнините в корема

Лекарят отбелязва, че след тази напитка, изпита на празен стомах, нивото на глюкозата в кръвта веднага ще се повиши много рязко, тъй като захарта от подсладените течности се абсорбира почти моментално. Това ще принуди панкреаса да работи под повишено натоварване, което ще доведе до освобождаване на големи количества инсулин. При редовна консумация на сладко кафе, чай и други течности на празен стомах може да се появи инсулинова резистентност, както и интензивно отлагане на мазнини и предразположение към диабет тип 2.

„Не си и помисляйте да пиете плодови сокове или кафе със захар на празен стомах. В противен случай ще получите порция глюкоза, която ще ви даде краткотрайно усещане за ситост и ще доведе до наднормено тегло“, казва д-р Калошина.

Лекарят допълва, че поради същата причина не е необходимо да се закусва с нещо, което съдържа захар и бяло брашно – печива, различни готови зърнени храни. За да предотвратите висока кръвна захар и инсулинова резистентност, първото ви хранене за деня трябва да се състои от протеини и фибри.

Кога и по кое време е по-добре да пиете кафе? Първата половина на деня е традиционното време за употребата му. В крайна сметка кофеинът има стимулиращ ефект върху нервната система и сънят може да се влоши. Обикновено те пият кафе, за да се събудят, на закуска. Последната чаша от тази напитка за деня може да се изпие - 6 - 6,5 часа преди лягане. Между пиенето на всяка чаша кафе трябва да има поне 2 часа интервал.

Не замествайте обяда с кофеиновата напитка. Стомахът и панкреасът започват да отделят ензими при липса на храна. Пийте напитката след хранене. По този начин се подобрява храносмилането.

Предозирането с кофеин води до сърцебиене и лошо храносмилане. За да не се случи това, не трябва да пиете повече от 3 чаши кафе на ден (направено от смлени зърна).

Разтворимото кафе осигурява малка полза поради изкуствените добавки, които съдържа. Може да се консумира еднократно като стимулант. Постоянната му консумация не се препоръчва.

Сложете черупка от яйце в кафето и вижте какво ще се случи 

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес