Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо тялото ни страда при преминаване към зимното часово време?

28 октомври 2024, 14:16 часа

Организмът ни може да реагира негативно на зимното часово време, което е свързано преди всичко с нарушаването на естествения циркаден ритъм.

Ефектите от промяната на времето засягат не само физическото, но и психическото здраве. Промяната причинява преди всичко смущения в цикъла сън-бодърстване. По този начин има кумулативен дефицит на сън, който продължава не само няколко дни, но дори седмици, съобщва изданието The Health Site.

Смяна на часовото време - защо влияе негативно на тялото

Нарушенията на циркадния ритъм, съчетани с проблеми със съня, могат пряко да повлияят на психичното ни здраве. Проучванията показват, че промяната във времето причинява сериозни промени в настроението, които могат да причинят депресия. В допълнение, разстройствата на настроението ни карат да се изолираме от семейството и приятелите, съобщава още изданието. Освен това имаме по-малко енергия, за да вършим не само ежедневните си задачи, но и любимите си дейности.

Не пренебрегвайте съня между 4 и 6 сутринта  

Преминаването от лятно към зимно часово време също може пряко да повлияе на работата на сърцето. Особено внимателни трябва да бъдат пациентите, прекарали инфаркт. Въпреки че спим един час повече, смущенията в циркадния цикъл могат да доведат до повишаване на нивата на кортизол, което е свързано с повишен риск от сърдечни заболявания, съобщава още изданието. 

Промяната на времето, не само от лятно към зимно, но и от зимно към лятно, се отразява на здравето на децата. Може да се чувстват объркани, да не разбират напълно какво се случва. Това ще доведе до повишена липса на концентрация и трудности при ученето. Това състояние обаче обикновено изчезва след няколко дни.

Какво да направим, за да няма толкова сериозни последствия от преминаването към зимно часово време?

За да не са толкова сериозни негативните ефекти от преминаването към зимно часово време, можем да направите няколко неща. На първо място, не се опитвайте да променяте дневния си график. Всичко, което трябва да направите, е бавно да преместите изпълнението на определени дейности във времето.

Дългите вечери често изкушават да изгледате още няколко епизода от сериала, но не трябва да забравяте и за негативните ефекти на синята светлина, които са пряко свързани с нарушенията на съня. 

Изданието съветва още да не се забравя и за суплементацията с витамин D, която ще помогне за повишаване на енергийните нива. 

Студено време - как влияе на кръвната захар и диабета

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес