Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо не трябва да се къпем повече от 5 минути?

15 май 2021, 19:37 часа

Ако сте от хората, които обичат да стоят дълго под душа, вероятно ще промените навика си, след като прочетете това. Експертите са категорични, че старателно и продължително почистване на кожата на тялото, оказва негативно влияние върху здравето. Съветът на лекарите е да не се къпете прекалено дълго.

В интервю за Express Health козметологът Реха Тейлър припомни, че душът е чудесен начин за почистване на кожата от пот, мъртви клетки и мръсотия, но aко го правим ежедневно, това може да доведе до отрицателни ефекти върху кожата и здравето.

Специалистът предупреди, че честото и продължително къпане води ди премахване на естествените масла от кожата, което повлиява отрицателно на бактериите, живеещи върху нея. Всеизвестен факт е, че те поддържат ефективното функциониране на имунната система.

Експертите от университета в Харвард също се придържат към тази теза.

Според тях здрава кожа трябва да е покрита с естествени масла, които осигуряват идеалната среда за "добри" бактерии и други микроорганизми, който поддържат общия имунитет.

Честото миене и почистване на кожата ще ги елиминира напълно, особено ако се използва гореща вода. В резултат от това кожата става суха, раздразнена и склонна към увреждане. Нейната раздразнена повърхност позволява на бактериите и алергените да навлязат в тялото.

Д-р Тейлър препоръчва къпането да е възможно по-кратко - пет минути са напълно достатъчни.

Според нея ежедневното къпане е напълно излишно, тъй като не всеки човек се изпотява ежедневно. Експертът не препоръчва и ежедневното използване на гелове и сапуни, най-вече на хората с кожни заболявания като псориазис или екзема. В случая честото къпане единствено може да влоши симптомите им.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес