Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо НЕ трябва да прекалявате с популярната вода от чия

22 ноември 2021, 08:40 часа

Отслабването винаги е процес, който изисква търпение и силна воля. Много хора обаче се отказват твърде бързо и предпочитат да спазват строги режими и диети за по-бързо сваляне на килограмите. Това не е най-добрият вариант, тъй като повечето от предложенията в интернет водят до йо-йо ефект.

Значително нов метод за отслабване е водата с чия сутрин на гладно. Тя гарантира бързо отслабване без необходимост от диета и гладуване. Да се доверим ли?

Факт е, че чия семената са суперхрана, богата на много полезни хранителни вещества. Антиоксиданти, витамини, минерали и фибри – фосфор, цинк, манган, селен, омега-3 мастни киселини, аминокиселини, калций, магнезий и др. са само част от тях. 

Наред с това обаче, чията има висока калорийна стойност. Около 100 грама съдържат 490 калории. В сравнение чаша чия е равна по калорийна стойност на парче торта. Така че, ако не спазвате режим по време на приема на вода с чия и продължавате да се храните обилно, то най-вероятно няма да свалите килограми, а точно обратното.

Чията има редица ползи за здравето ни, но пак споменаваме, че порциите трябва да бъдат в нормални и умерени количества, за да се възползваме от благоприятните й ефекти. Фибрите, протеините и мазнините в нея подобряват чревната функция и ускоряват метаболизма. Погледнато от друга страна, комбинацията на вода с чия ще създаде чувство за ситост, което да се задържи по-дълго от обикновено. По такъв начин няма да се чувствате гладни постоянно и ще намалите консумираната храна през деня.

Изследванията сочат, че чия семената имат положителен ефект върху липидния профил, балансиране нивата на холестерол и кръвна захар, както и се грижат добре за правилното функциониране на храносмилателната система.

Вода с чия сутрин на гладно няма да доведе до мечтаното отслабване сама по себе си. Това обаче е чудесна идея за запазване на ситостта за по-дълго и потушаване на глада. Ако наред с нея, се опитвате да се храните здравословно, то резултатите може би ще са по-задоволителни. Но ако продължавате с нездравословния живот и обилното хранене, не очаквайте тази напитка да ви спаси.

При приготвянето й се уверете, че семената са добре набъбнали преди консумиране. Ако не изчакате достатъчно време и изпиете напитката веднага, те ще набъбнат в стомаха ви, което може да доведе до последици и дискомфортни състояния като запек, диария, подуване, затруднено храносмилане, болки в стомаха, газове и др.

Не се доверявайте сляпо на всеки „трик“ в интернет и проучете добре, преди да започнете даден режим или диета.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес