Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо не трябва да кръстосваме краката си

19 март 2021, 19:05 часа

Малко хора знаят защо не трябва да се кръстосват краката. Оказва се, че причините за това са много.

Защо не трябва да стоим с кръстосани крака?

Когато кръстосаме краката си, кръвотокът се нарушава. Гръбначният стълб се оказва в неправилна позиция. Ако останете в това положение дълго време, тогава здравословните проблеми няма да закъснеят.

Проучванията показват, че кръстосването на краката води до промени в кръвното налягане. Три минути след като човек се изправи краката си, показателите на налягането се нормализират.

Хората, които често седят с кръстосани крака, имат лоша стойка, защото тази поза променя позицията на гърба и раменете.

Кръстосването на краката може да доведе до проблеми в тазовите мускули.

С течение на времето тази поза скъсява мускулите във вътрешната част на бедрата, а мускулите от външната страна стават по-дълги, което може да доведе до проблеми със ставите.

Ако прекарвате в това положение повече от 3 часа на ден, тогава навеждането, болката в гърба и шията, както и дискомфортът в бедрата ще се развият много бързо.

В допълнение, перонеалният нерв, който се намира от външната страна на коляното, се оказва компресиран. Това може да причини изтръпване на краката.

Мъжете трябва да бъдат по-внимателни, защото това положение на тялото повишава температурата в слабините и съответно оказва негативно влияние върху здравето на половата им система.

Ето кои са основните причини, поради които не трябва да кръстосвате краката си:

  • нарушава се притока на кръв заради компресията върху вените на краката
  • венозните стени изтъняват и рискът от развитие на разширени вени се увеличава
  • увеличава се рискът от тромбоза
  • възниква изкривяването на долната част на гръбначния стълб и се появява болка в гърба
  • възниква свръхнатоварване на сърцето заради намаляване количеството на кислород в кръвта, което е опасно най-вече за бременните

Според хората, практикуващи йога, кръстосаните крака влияят неблагоприятно на енергията. В това положение енергийният поток между чакрите се блокира. Всичко това може да повлияе неблагоприятно на здравословното състояние.

Не забравяйте, че ако прекарвате по-голяма част от деня седнали, на всеки 30 минути трябва да се раздвижвате. По този начин ще избегнете проблемите, свързани с нарушен кръвен поток.

И не на последно място не забравяйте, че етикетът също изисква да не кръстосвате краката си, защото много често това се приема като неуважение и признак на лошо възпитание.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес