Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо НЕ трябва да ядете презрели банани?

01 октомври 2024, 13:57 часа

Много хора не виждат нищо лошо в яденето на кафяви или дори почернели банани. Но трябва да разберете, че любовта към такива плодове може да доведе до много неприятни последици, според д-р Елена Соломатина. Експертът пояснява, че в случая е възможно да се нанесе сериозна вреда на човешкото здраве.

"Нека подчертаем веднага: ако въпросът е ограничен до наличието на няколко кафяви петна върху кожата на банана и всичко е наред с пулпата, тогава нищо лошо няма да се случи. Но преди да ядете плодове, които са потъмнели много, трябва да помислите внимателно", пояснява специалистът.

Вреда от потъмнелите банани 

Консумацията им оказва повишено натоварване на стомашно-чревния тракт. Презрелите банани сериозно увеличават натоварването на стомаха и червата. Също така тя води и до повишено натоварване на сърдечно-съдовата система. Колкото по-тъмни са бананите, толкова повече тирамин съдържат. Това съединение помага за повишаване на кръвното налягане.

Могат ли хората с диабет да ядат банани и как влияят на кръвната захар?

Потъмнелите банани съдържат много захар, а съответно това се свързва и с по-висок риск от напълняване.

"Трябва напълно да избягвате да ядете презрели банани, ако плодовете показват признаци на гниене. Човек може да се отрови от такива плодове", допълва специалистът. 

Гнилите банани могат да повлияят негативно на фунцкията на черния дроб, споделя още лекарят. 

Полезни свойства на бананите

Според д-р Джули Ъптън бананите съдържат много полезни вещества.

„Средно голям банан съдържа 110 килокалории, 30 грама въглехидрати и три грама чисти фибри“, отбелязва лекарят.

Известно е също, че бананите съдържат 25 процента от дневната стойност на витамин В и десет процента от дневната стойност на калий, витамин С и манган.

Диетологът допълва, че бананите не съдържат мазнини, но са много засищащи поради фибрите и въглехидратите. Изследванията показват, че дори миризмата на този плод може да намали глада.

"Установено е, че бананите съдържат калий. Помага за стабилизиране на кръвното налягане и има положителен ефект върху сърдечната дейност, а липсата на натрий в плода прави този ефект още по-забележим", казва специалистът и допълва, че бананът може да подобри настроението поради съдържащия се в него витамин B.

Учени откриха неочаквано свойство на бананите върху холестерола

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес