Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо краката ви се подуват в горещо време и какво да правите с това?

13 август 2024, 13:11 часа

Подуването на краката при горещо време е доста често срещано явление, което обаче може да сигнализира за наличието на сериозни здравословни проблеми. Специалистите обясниха какви са основните причини за появата на този симптом и какво трябва да се направи, за да се избегнат усложнения.

Една от най-честите причини за подуване на краката в горещините е венозната недостатъчност. При високи температури еластичността на вените намалява, което води до повишаване на хидростатичното налягане в съдовете. В резултат на това, течната част на кръвта започва да изтича в интерстициалното пространство, причинявайки подуване.

Друга често срещана причина може да бъде сърдечната недостатъчност. Под въздействието на топлина сърцето е принудено да работи по-интензивно, за да осигури ускорено кръвообращение през съдовете. Въпреки това, за хора със сърдечна недостатъчност такова натоварване може да бъде прекомерно, което ще доведе до отслабване на помпената функция на сърцето и в резултат на това, до появата на подуване на краката.

Подуване на краката в жегите - защо не трябва да го пренебрегваме

Друга възможна причина за подуване е бъбречната недостатъчност. В горещо време тялото губи повече течности заради повишеното изпотяване, в резултат на което бъбреците започват да се кръвоснабдяват по-слабо. Това, от своя страна, може да влоши съществуващите проблеми с бъбреците и да провокира оток.

Ако в жегата се появят отоци на краката ви, не трябва да отлагате посещението при специалист. Навременната диагноза и отстраняването на причината ще предотврати развитието на по-сериозни усложнения. Като превантивна мярка през лятото, независимо от времето, носете компресионен трикотаж, който спомага за поддържане на венозния отток. Ако имате сърдечна недостатъчност, трябва редовно да приемате всички лекарства, предписани от Вашия лекар.

Освен това е изключително важно да се поддържа адекватно ниво на хидратация. Дехидратацията провокира преразпределението на течността от съдовото легло в интерстициалното пространство, като по този начин се нарушава кръвоснабдяването на жизненоважни органи. Затова лекарите препоръчват да се пият повече течности в горещо време, за да се компенсират увеличените загуби на течности.

По този начин подуването на краката при високи температури може да е сигнал за наличието на сериозни заболявания на сърдечно-съдовата, пикочната или венозната система. Навременният контакт със специалист и спазването на неговите препоръки не само ще премахне проблема, но и ще предотврати развитието на опасни усложнения.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес