Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо хората с наднормено тегло правят погрешен избор на диета?

15 юли 2016, 07:45 часа

В световен мащаб проблемът със затлъстяването е много сериозен. Хиляди хора са с наднормено тегло. Много често това дори не им пречи, докато не се „появят“ усложнения – сърдечно-съдови заболявания, диабет, нарушени функции на черния дроб. Периодично учените правят изследвания, с цел да установят причините за затлъстяването при хората и евентуално, ако има начин, да ги стреснат и мотивират сами да намерят решение напроблема. Ново изследване се опитва да открие дали тези причини не са „заложени“ в мозъка на хората с наднормено тегло.

Учените казват, че констатациите им биха могли да обяснят защо хората с наднормено тегло правят погрешен избор на диета – те не разполагат с умствената способност да се контролират. Нито пък са в състояние да си позволят да правят грешни избори, когато се хранят, пише Daily mail.

Тази теория вероятно ще се окаже спорна, тъй като активисти, подчертават, че всеки човек има различни причини за наднорменото си тегло.

Изследванията включват сложни мозъчни изображения на 32-ма възрастни - 16 мъже и 16 жени, наети от град Балтимор в щата Мериленд. Като всеки, който е имал инцидент, свързан с увреждане на мозъка, злоупотреба с вещества или психично заболяване, е изключен от групата.

Очертавайки предмета на изследването, учените казват: „Предполага се, че самата конструкция на тялото може по някакъв начин да влияе на невронните системи, които лежат в основата на познавателните способности, мотивацията и самоконтрола, които да се отразят на способността на човека да направи избора да води по-добър начин на живот, забравяйки много характерните награди при постигането на някакви резултати или процедурите за отслабване“.

Изследователите измерват индекса на телесна маса (IBM) и процента телесни мазнини и ги сравняват с различия в структурата на мозъка и функциите му.

Водещият изследовател Чейс Фигли, доцент в катедрата по рентгенология в Университета на Манитоба, казва, че сканирането на мозъците е било много задълбочено. Покрили са всички промени в мозъка, но също и „специфичните мрежи“.

Той по-специално се интересува от „изявените мрежи“, които определя като „седалището на мотивацията, силата на волята и способността да се упорства чрез физически и емоционални предизвикателства“.

Изследванията показват, че „няма значителна разлика“ от гледна точка на бялото вещество в мозъка между хора, които да имат нормално тегло и тези, които са с наднормено тегло. Изненадващият обрат е, че хората с по-висок IBM, всъщност имат малко повече сиво вещество в мозъка като цяло.

Въпреки това, наблюдавайки специфичните мрежи в мозъка, различната картина започва да се изяснява. По-пълните хора имат по-малко бяла материя в областта на значимостта.

Проф. Фигли каза: „Очевидно е, че тези промени биха могли допълнително да повлияят на хората с наднормено тегло да упражняват самоконтрол и да поддържат здравословен начин на живот.“

Той добавя, че не е ясно дали мозъчните разлики предразполагат някои индивиди към напълняване или обратното.

„Въпреки това има предишни проучвания, които предполагат, че повишената телесна мазнина може да предизвика тези видове мозъчни промени.“

Великобритания е „най-пълната“ страна в Европа. 67% от мъжете и 57% от жените са с наднормено тегло или страдат от затлъстяване. 26% от момчетата и 29% от момичетата също са с наднормено тегло и затлъстяване, в сравнение със 17,5% и 21% през 1980 година.

Разходите за лечение на хора с наднормено тегло със състояния като диабет и сърдечни проблеми вече струват милиарди, а някои казват, че здравната каса на Обединеното кралство може да фалира в бъдеще.

Стефани Вакарелийска
Стефани Вакарелийска Отговорен редактор
Новините днес