Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо е желателно редовно да пием доматен сок

27 януари 2022, 12:25 часа

Доматеният сок отдавна е известен със своите полезни свойства. Специалистите съветват да го консумираме редовно, ако имаме проблеми с храносмилателната система и искаме да ускорим метаболизма си. В резултат на това човек може завидно да намали теглото си, без да се подлага на строги диети и тежки физически упражнения в залата.

Днес ще си поговорим малко повече за това за какво всъщност е полезен доматеният сок. В напитката, извлечена от любимия ни зеленчук, се съдържа антиоксиданта ликопен. Той е известен с това, че успява да ни предпази от сърдечни заболявания, помага за нормализирането на кръвното налягане и паралелно с това стимулира кръвообращението.

Да не забравяме да споменем, че в сока от домати се съдържа голямо количество витамин С. Той на свой ред се грижи за укрепването на имунната система на човек.

Баба ми каза как да си направя най-добрия доматен сок за зимата

Червената напитка е богата и на калий. Ако не се чувствате комфортно, изпитвате някакво неразположение или отпадналост, то една чаша сок от домати може завидно да подобри състоянието ви.

Ако направите микс от доматен сок и сок от спанак, може съвсем спокойно да излекувате запека или най-малкото – да допринесете за подобряване на състоянието си.

Знаете, че червената напитка е изключително подходяща и при махмурлук. За предпочитане е обаче да смесите 100 мл доматен сок със 100 мл сок от краставици. Към тази смес добавете и една лъжица зехтин. Много скоро ще сте забравили за количеството алкохол, което по-рано сте консумирали.

Не е желателно обаче сокът от домати да се приема от хора, които страдат от камъни в бъбреците или заболявания на жлъчния мехур.

Статията има само информативна цел, не замества консултацията с лекар или балансираното хранене!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес