Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Започнете да ядете цвекло по 2 пъти на ден и вижте какво ще се случи

11 септември 2023, 13:46 часа

Цвеклото е един от най-полезните зеленчуци. Според руския диетолог д-р Анна Дробишева задължитрелно трябва да го включите в диетата си. Помага при безсъние, лош апетит и атеросклероза. 

Ползи от цвеклото

Експертът препоръчва постепенното въвеждане на продукта в диетата. Можете да започнете със 100-150 гр суров зеленчук на ден. Вареният зеленчук също запазва полезни свойства, включително минерални соли и витамини от група В. Консумацията му действа успокояващо, така че в късния следобед можете да го използвате за облекчаване на стреса и умората, натрупани през деня, както и за подобряване на съня.

Този лек с цвекло пречиства кръвта и сваля кръвното

Редовната консумация на този зеленчук 1-2 пъти на ден може да подобри зрението, функцията на черния дроб и да забави процеса на стареене. Оказва положително влияние върху либидото на мъжете. Що се отнася до жените, кореноплодът възстановява загубата на кръв и повишава нивото на хемоглобина в кръвта.

Този зеленчук съдържа захар (7-9%), протеини, мазнини, аминокиселини, минерални вещества - калий, желязо, кобалт и др. В състава му влизат микроелементите рубидий и цезий, антоцианини, витамини С, В1, В2, Р, РР, фолиева киселина. Той заема едно от първите места по снабдяване на организма с фосфор, калций, магнезий, натрий и хлор. Съдържа голямо количество йод.

Хипократ е препоръчвал повече от 10 рецепти за използване на този зеленчук за различни заболявания. Той има куп лечебни свойства. Действа:

  • спазмолитично
  • диуретично
  • антисклеротично
  • предпазва от скорбут
  • противовъзпалително
  • помага за бързо заздравяване на рани
  • има противотуморен ефект
  • слабително
  • хипотонично
  • укрепващо

Препоръчително е да се консумира за профилактика на тромбофлебит и атеросклероза, при загуба на сила, анемия и слабост. Като диетичен продукт е полезно за лечение на анемия, холелитиаза, диабет, хипертония. Използва се като превантивно средство срещу рак.

Едно от ценните органични вещества, съдържащи се в него, е бетаинът. Това вещество насърчава разграждането и усвояването на протеини. Играе важна роля в образуването на холин, който повишава жизнената активност на чернодробните клетки. В народната медицина се препоръчва да се пие бульон от този кореноплод за разтваряне на камъни в жлъчката. За да го приготвите - вземете 5-6 средни корена цвекло, измийте ги, обелете ги, нарежете ги и ги варете, докато бульонът се сгъсти като сироп. Приемайте по 40 гр 3 пъти на ден преди хранене.

Още: Лекар: Този знак след яденето на цвекло издава дефицит на желязо

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес