Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Загубата на чувство за хумор може да сочи начало на Алцхаймер

11 ноември 2015, 14:55 часа

Неразбирането на тънкия хумор и абсурдните шеги и внезапната загуба на чувство за хумор и умението да се посмееш над себе си може да е един от най-ранните признаци на развитие на Алцхаймер, твърдят британски учени в статия, публикувана в Journal of Alzheimer's Disease.

"Надяваме се, че нашето откритие ще повиши интереса на колегите към самата концепция, че хуморът може да се използва като важен социално-психологически показател, който може да разкаже много за това, колко силно човек страда от невродегенеративни заболявания", твърдят авторите на статията, цитирани от американското издание CBS News.

Камила Кларк от Лондонския университетски колеж и колегите ѝ стигнали до този извод, наблюдавайки поведението и работата на мозъка на 50 души, страдащи от Алцхаймер и други невродегенеративни разстройства с различна степен на тежест.

По време на експериментите учените раздали на приятелите или медицинските сестри на участниците в експеримента няколко диска със смешни записи и ги помолили да ги гледат заедно с болните и да следят как реагират те на шегите. В допълнение учените ги помолили да си спомнят как доброволците реагирали на хумора в миналото, преди настъпването на болестта.

Тези видеа покривали целия спектър на хумора – от фарс и груби шеги от рода на откъси от филми с Мистър Бийн или от "Том и Джери", до много изтънчена сатира или абсурдистко кино от рода на "Монти Пайтън и Свещеният граал".

Както показали тези наблюдения, хората с Алцхаймер и други невродегенеративни разстройства почти изцяло са загубили чувство за хумор, изключително рядко разбирали шегите, освен най-грубите и прости вулгарни комедии. Освен това те често се смеели не на място, осмивайки своята и чуждата мъка, и демонстрирали други странни черти на поведение.

Всичко това, ако се вярва на спомените на техните приятели и медицински сестри, започнало да се случва девет години преди появата на първите признаци на Алцхаймер. Затова според Кларк и колегите ѝ измененията в чувството за хумор може принципно да се използват като един от индикаторите в ранната диагностика на това невродегенеративно заболяване.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес