Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За кого кафето може да бъде вредно?

12 август 2024, 13:29 часа

Въпреки благоприятното въздействие на кафето върху организма, има ситуации, при които консумацията му може да бъде опасна, съобщава изданието The Health Site.

При кои заболявания трябва да се избягва или значително да се намали кафето?

Някои хора започват деня си с него, други не понасят миризмата. Въпреки че предизвиква различни емоции, със сигурност е една от най-популярните напитки в света. Кафето не само има страхотен вкус или е стимулиращо, но също така подпомага функционирането на нервната система. Според изследователите това може да сведе до минимум риска от невродегенеративни заболявания.

Сложете черупка от яйце в кафето и вижте какво ще се случи

Консумирано редовно и в разумни количества (3-5 чаши на ден), предпазва от развитие на диабет тип 2 и има противоракови свойства. Изданието допълва, позовавайки се на научни проучвания, че пиенето на кафе намалява риска от развитие на рак на простатата, дебелото черво или черния дроб. 

Въпреки многото ползи, има ситуации, когато трябва да спрете или намалите консумацията на тази кофеинова напитка. Хората, които се борят с язва на стомаха и дванадесетопръстника, трябва да бъдат внимателни. При тях кафето може да влоши проблема и да засили болката. Хората, които се борят с камъни в бъбреците, също трябва да спрат да пият кафе. Интересното е, че тази препоръка се отнася само за малка група пациенти с диагноза т.нар. оксалова ацидоза (с изключение на кафе и силен чай, пациентите не трябва да консумират ревен, ядки, продукти на основата на соя или шоколад).

Хората, които имат проблеми с панкреаса, също трябва да избягват да пият кафе. Напитката може да влоши неразположенията, които придружават болестта.

Още за ползите от кафето

Кофеинът в кафените зърна е алкалоид, който стимулира централната нервна система. Това вещество засилва процесите на възбуждане в кората на главния мозък, премахва сънливостта. С други думи, кафето има ободряващ ефект: помага за облекчаване на умората и повишава умствената и физическата работоспособност.

Кафето повишава скоростта на окисляване на мазнините в тялото и ускорява процеса на изгарянето им.

Изпиването на 2-3 чаши кафе има благоприятен ефект върху здравето на макулата – частта от ретината, която отговаря за зрителната острота. Хората, които пият тази напитка ежедневно, имат 74% намален риск от развитие на глаукома. Но при диагноза закритоъгълна глаукома кофеинът е противопоказан.

Кафето съдържа естествени антиоксиданти - активни вещества, които предпазват клетките на тялото от увреждане. Това свойство помага да се противопоставят на инфекциите и укрепва имунната система. 

В малки дози кофеинът повишава активността на мозъчната кора: прави мисловния процес по-ясен, намалява времето за реакция, укрепва условните рефлекси и ви позволява да изпълнявате интелектуално сложни задачи.

Вместо кафе: 3 полезни напитки, които ободряват и топят мазнините в корема

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес