Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За какво са полезни сушените ябълки и колко често да ги консумираме

31 януари 2022, 13:44 часа

Всеки един от нас е наясно с това, че имаме нужда от плодовете, защото благодарение на тях успяваме да поднесем на организма си солидна доза минерали и витамини. За съжаление много от плодовете са сезонни и липсват през по-голямата част от годината на пазара. Съществува една чудесна алтернатива и това са сушените плодове.

Те са също толкова вкусни и богати на редица полезни вещества. Ябълките са едни от плодовете, които позволяват да бъдат сушени. Именно от тях организмът ни успява да си набави както разтворими, така и неразтворими фибри. Около половин чаша от сушения плод е напълно достатъчна, за да осигурим на тялото си 3-4 грама фибри, които всъщност са около 20 процента от дневната ни нужда.

Какво ще се случи с тялото ви, ако ядете по 1 ябълка всеки ден?

Защо сушените ябълки са толкова полезни за нас?

Продължаваме да ви споделяме информация, относно това защо сушеният плод е толкова полезен за човешкия организъм. Важно е да споменем, че съдържащите се в ябълките диетични фибри създават усещане за ситост и спомагат за регулиране нивата на кръвната захар след прием на храна. Паралелно с това сушените ябълки прочистват организма от токсини.

Колкото по-често консумирате сушения плод, толкова повече спомагате за увеличаване приема на минерали в тялото. В плода се съдържат натрий, желязо, калий и други.

Да не забравяме да споменем, че редовното похапване на ябълки спомага и за понижаването на холестерола.

За предпочитане е да консумирате по една купичка от плода в рамките на деня. Богатото съдържание на пектин въздейства свръх положително и при секрецията на жлъчни сокове. Именно това е сред причините сушените ябълки да се препоръчват на хора, които имат проблеми с жлъчката.

Статията има само информативна цел, не замества консултацията с лекар или балансираното хранене!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес