Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За какво е признак шумът в ушите?

04 септември 2023, 18:35 часа

Шумът в ушите е състояние, което се характеризира с възприемане на звук при липса на външни слухови стимули. Обикновено описван като звънене в ушите, шумът в ушите може да се прояви като различни видове звуци, като бръмчене, съскане, рев или дори музикални тонове. Въпреки че шумът в ушите сам по себе си не е заболяване, той често служи като симптом на скрит здравословен проблем.

Шумът в ушите може да е резултат от широк кръг фактори и връзката му с тези основни причини може да е различна. Една от често срещаните причини е излагането на силни шумове, които могат да увредят деликатните космени клетки във вътрешното ухо, които отговарят за предаването на звуковите сигнали към мозъка. Този вид шум в ушите, известен като шум, предизвикан от шум, често се наблюдава при хора, които работят в шумна среда или посещават шумни концерти без подходяща защита на ушите.

Ако усещаме пулсиране и шум в ухото без болка - ето причините

Друга съществена причина за шум в ушите е свързаната с възрастта загуба на слуха, известна като пресбикузис. С напредването на възрастта структурите на ухото могат да се влошат, което води до загуба на слуха и понякога до съпътстващ шум в ушите. Запушването на ушната кал също може да причини шум в ушите, тъй като пречи на нормалния слухов път.

Медицински състояния като болестта на Мениер, която засяга баланса на течностите във вътрешното ухо, могат да предизвикат шум в ушите като симптом. Други здравословни проблеми включват отосклероза - състояние, при което костите на средното ухо растат необичайно, и нарушения на темпоромандибуларната става (ТМС), засягащи челюстната става и околните мускули.

Шум в ушите: Какво го причинява и как да го лекуваме?

Освен това сърдечносъдови проблеми като високо кръвно налягане и атеросклероза могат да допринесат за появата на шум в ушите. Ограниченият приток на кръв към чувствителните слухови структури може да доведе до възприемане на звук, който в действителност не съществува.

Стресът и тревожността също са свързани с шума в ушите, тъй като могат да изострят възприемането му или да накарат хората да осъзнаят звуците. В някои случаи шумът в ушите може да бъде дори страничен ефект от някои лекарства, като например нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), антибиотици и някои лекарства за лечение на рак.

Разбирането на това, за какво е признак шумът в ушите, изисква цялостна оценка от медицински специалист. Специалист по уши, нос и гърло (УНГ) или аудиолог може да извърши задълбочена оценка, за да определи основната причина. Въпреки че не съществува окончателно лечение на шума в ушите, съществуват стратегии за управление, които облекчават неговото въздействие. Те могат да включват слухови апарати, апарати за бял шум, когнитивно-поведенческа терапия и техники за намаляване на стреса. Подходът, който се предприема, до голяма степен зависи от причината и тежестта на шума в ушите, като се подчертава значението на точната диагноза и индивидуалните планове за лечение.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес