Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За какви заболявания сигнализират подутите крака

20 юли 2024, 12:25 часа

Подуването на краката, състояние, известно като периферен оток, може да бъде признак на различни основни здравословни проблеми. Подуването често се дължи на натрупване на течност в тъканите, което може да сигнализира за няколко потенциални заболявания и здравословни състояния. Разбирането на възможните причини за подуване на краката е от решаващо значение за идентифицирането и решаването на всички основни здравословни проблеми.

Сърдечно-съдови заболявания

Едно от основните състояния, свързани с подуване на краката, е сърдечната недостатъчност. Когато сърцето не е в състояние да изпомпва ефективно кръвта, това може да доведе до натрупване на течност в долните крайници. Това е особено забележимо в случаите на застойна сърдечна недостатъчност, при която намалената ефективност на сърцето води до връщане на кръв във вените, което води до подуване.

Подуване на краката от жегата: Най-добрите начини да го избегнете

Заболяване на бъбреците

Бъбреците играят жизненоважна роля в регулирането на баланса на течностите в организма. Когато те не функционират правилно, както се наблюдава при хронично бъбречно заболяване или остро бъбречно увреждане, може да настъпи задържане на течности, което да доведе до подуване на стъпалата и глезените. Бъбречното заболяване може да наруши способността на бъбреците да отстраняват излишния натрий и течности от организма, което води до отоци.

Заболяване на черния дроб

Чернодробната цироза - състояние, характеризиращо се с белези по черния дроб, също може да причини подуване на краката. Цирозата нарушава способността на черния дроб да произвежда албумин - протеин, който помага за задържането на течности в кръвта. Без достатъчно албумин течността може да изтече в тъканите, което води до подуване, особено на стъпалата и краката.

Венозна недостатъчност

Хроничната венозна недостатъчност е състояние, при което вените на краката изпитват затруднения при връщането на кръвта към сърцето. Това може да доведе до натрупване на кръв в долните крайници, което води до подуване. Варикозните вени, свързано състояние, също могат да доведат до подуване на краката поради същия механизъм.

Подуване на краката в жегите - защо не трябва да го пренебрегваме

Лимфедем

Лимфедемът се появява, когато лимфната система, която помага за отстраняване на излишната течност от тъканите, е увредена. Това може да се дължи на отстраняване на лимфни възли, лъчева терапия или вродени проблеми с лимфната система. Когато лимфната система е нарушена, в тъканите може да се натрупа течност, която да причини подуване на стъпалата и краката.

Инфекции и наранявания

Локализирани инфекции, като целулит, могат да причинят подуване в засегнатата област, включително на стъпалата. Наранявания като счупвания, навяхвания или разтягания също могат да доведат до подуване като част от възпалителния отговор на организма.

Бременност

Бременността често причинява подуване на краката поради повишеното задържане на течности и натиска на растящата матка върху вените на краката. Обикновено това е временно и отшумява след раждането.

Лекарства

Някои лекарства могат да причинят подуване на краката като страничен ефект. Те включват антихипертензивни средства, нестероидни противовъзпалителни средства, стероиди и някои лекарства за диабет.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес