Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вълшебните лечебни свойства на аронията

05 април 2022, 06:45 часа

Аронията е многогодишен храст, чиято родина е Северна Америка. Той достига до височина от 1.5 до 3 метра и вирее много добре при условията на умерен климат, като понася добре както високите летни температури, така и ниските през зимата. Това я прави много лесна за прихващане и отглеждане в нашите ширини. На вкус аронията е много стипчива и затова рядко се използва за директна консумация, но пък от нея се правят много хубави и вкусни сок, вино, ликьор и дори сладко.  Освен всичко това, тя има и редица лечебни свойства, за които ще разкажем днес.

От всички видове на този плод, най-известна е черноплодната арония, която в Русия наричат рябина и именно там от десетилетия я използват за лечението на различни заболявания. Защо ли? Защото тя съдържа много витамини, и най-вече витамин Р, който спомага за укрепванено на съединителната тъкан и за предотвратяването на капилярните кръвоизливи. Тя е богата и на много минерали, сред които са желязо, калий, фосфор, магнезий и йод. Но за какво още е полезна аронията?

Изключително полезна е тя за сърдечно-съдовата ни система, като едновременно предпазна от появата на заболявания, като инфаркт или инсулт, но има свойството да действа и възстановяващо, след тях.  Освен това тя действа и за нормализиране на високото кръвно налягане.

Аронията е много силен имуностимулатор и има редица антисептични свойства, като действа много добре при различни респираторни заболявания на горните дихателни пътища, като бронхити или вирусни инфекции, както и при простуда и грип. Освен това, тя е много подходяща и за диабетици, които следят стриктно нивата на кръвната си захар.

Сокът от арония, действа много добре за регенерирането на костната и мускулната тъкан, при преумора, при нервно разстройство или главоболие. Тя има и доказан противоалергичен ефект, отразява се благотворно на растежа при децата и може да се приема както от бременни жени, така и от хора, които са решили да прочистят организма си и да спазват някакъв вид диета.

Аронията е и много силен диуретик и може да се приема от хора, които страдат от бъбречно възпаление или имат проблеми със щитовидната жлеза. Съдържащото се в нея желязо я прави подходяща и за хората, страдащи от анемия. И за да не ви се налага да я използвате за лечението на които и да е от тези заболявания, ви препоръчваме да я приемате профилактично, особено под формата на сок. Така ще бъдете от тези, които могат да се похвалят, че през изминалата зима са били напълно здрави.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес