Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Всички хора се оказаха аутисти

22 март 2016, 09:20 часа

Екип изследователи от Бристолския университет, Института Броуд и болницата на Масачузетс са открили връзка между генетичните мутации, свързани с аутизма, и леките симптоми на разстройството на социализацията при здравите хора. Учените са публикували изследването в сп. Nature Genetics.

Изследователите използвали няколко набора данни, за да открият асоциации между генетичните фактори на заболяванията от аутистичния спектър и поведенческите особености на широки слоеве от населението.

Първо, това са резултати от продължителни изследвания на родители и техните деца, родени през 1991-1992 година в Бристол (Великобритания). Второ, това са данни от международни изследвания на генетични признаци, свързани с аутизма.

След като изследователите определили мутациите, които в съвкупност могат да доведат до аутизъм, те проверили дали са свързани отделни генетични вариации с трудностите при социално взаимодействие, комуникация и нарушения на речта.

Резултатите показали, че отделни генетични фактори действително са асоциирани с определени поведенчески черти, а също и с особености на психологическото развитие на здравите деца. При определено съчетание на генетичните рискове възникват заболявания от аутистичния спектър.

"Можем да използваме данните за поведението и когнитивните особености, за да разкрием механизмите на действие на генетичните фактори. Сега имаме начин да разберем какви заболявания и други фенотипни признаци са свързани с определени типове на генетичен риск", казва Елис Робинсън, един от авторите на изследването.

Изследването демонстрира, че между здравите хора и аутистите съществуват междинни състояния, образуващи непрекъснат континуум.

По-рано китайски учени отгледаха маймуни с вродени заболявания, напомнящи по симптоми аутизъм. За тази цел те вградиха в генома на животните ген, чието излишно копие при хората води до задръжки в умственото развитие и нарушена социализация, припомня Lenta.ru.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес