Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Всекидневни продукти саботират мъжката плодовитост

12 май 2014, 14:11 часа

Химикали, които се съдържат в обикновени всекидневни продукти като паста за зъби, сапун и пластмасови играчки, имат директно влияние върху създаването на сперматозоиди. Според учените този факт обяснява все по-големия брой случаи на необяснимо безплодие при мъжете.

1 от 3 „нетоксични“ химикали, използвани при производството на всекидневни продукти, влияят силно върху силата на мъжките полови клетки. Това е първото изследване, което доказва връзката между специфичните вещества, които създава и използва човек, и жизнеността на сперматозоидите, пише The Times of India. То беше част от по-голямо проучване, което целеше да разбере повече за необяснимия ръст на случаи на безплодие сред мъжете.

Други опасни продукти, които съдържат опасни за представителите на силния пол химикали, са препаратите за почистване, известни като детергенти, слъцезащитните кремове и различни пластмаси. Всички те саботират движението на сперматозоидите и ги карат да отделят предварително важни ензими, които са необходими за проникването и оплождането на женските полови клетки (яйцеклетки).

В някои случаи вредните вещества се престрували на клетки на женския полов хормон – естроген, а в други – действали като анти-тестостерон. По този начин химикалите се намесвали директно и пречели на репродукцията.

 

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес