Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вредно ли е кафето за жлъчката

03 февруари 2024, 14:12 часа

Кафето, с неговата ободряваща арома и стимулиращ ефект, е неотделим акцент от живота на милиони хора по света. Сутрешната чаша кафе се превърна в нещо повече от рутинна напитка – тя стимулира началото на нов ден. Но, докато за мнозина тази напитка е добър начин за стартиране на деня, за някои може да се окаже и проблем. Днес ще разгледаме вредно ли е кафето за жлъчката и добра идея ли е да стартираме деня си с кафе.

Мнението на специалистите

Д-р Лукас Деметрио, хирург в клиника „Салус“ в Рио де Жанейро, завършва спора, като утвърждава, че кафето не спомага за формирането на камъни в жлъчния мехур. По негово мнение, проблемът е свързан с мазните киселини, аминокиселини и пептиди, които са често срещани в някои менюта и могат да предизвикат болезнени "жлъчни колики".

Колко лошо е да се пие кафе на празен стомах?

Д-р Клариса Алстер Висенте от Сао Пауло добавя към разговора, посочвайки, че кофеинът в кафето блокира адренергичните рецептори. Проведено проучване в продължение на 10 години дори показва, че риска от камъни в жлъчния мехур намалява при по-голямо употребление на кафе с кофеин. Интересен факт е, че този защитен ефект липсва при консумацията на безкофеиново кафе.

жлъчен мехур

Д-р Фабио Стивен Леонети от Рио де Жанейро обобщава, че кафето не предизвиква формирането на камъни в жлъчния мехур и не участва в болковите кризи, свързани с наличието на такива камъни. Проблемът обикновено е свързан с мазните храни, според д-р Дебора Поли, гастроентеролог в болница „Санта Паула“, Сао Пауло.

По колко кафе трябва да пиете на ден, за да отслабнете

Ключът към здрав жлъчен мехур

Въпреки че кафето не се свързва директно със запека в жлъчния мехур, специалистите подчертават важността на балансираното хранене. Д-р Поли препоръчва включването на варива, богати на целулоза, в менюто, като боб, нахут, грах и леща. Цитрусовите плодове, съдържащи витамин С, също се препоръчват за поддържане на баланса между холестерола и жлъчните киселини.

Всъщност, кафето не се явява като враг за жлъчния мехур. Според мнението на специалистите, балансираната храна и умерената консумация на кафе могат дори да предпазят от определени проблеми с жлъчката. Въпреки това, като с всяка напитка, умереността е ключът към поддържането на добро здраве.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес