Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Внимавайте с дългото спане през уикенда

23 ноември 2015, 14:19 часа

Ранното ставане през работните дни и наваксването на пропуснатото през уикенда може да е свързано с увеличен риск от развитието на диабет, затлъстяване и болести на сърцето и съдовете, твърдят медици в статия, публикувана в Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

"Нашата работа стана първото изследване, в което успяхме да установим, че дори здравите възрастни хора, живеещи почти по нормално разписание на деня, изпитват сериозни метаболитни нарушения, свързани с разстройството на биоритмите. Тези проблеми могат да доведат до затлъстяване, диабет и болести на сърцето", казва Патриция Вонг от университета на Питсбърг (САЩ).

Вонг и колегите ѝ стигнали до този извод, като наблюдавали здравето на около петдесет мъже и жени на възраст от 30 до 55 години, участващи в проект по наблюдение на здравето и поведението на възрастни и работещи хора (AHABP). Всички участници в тази програма за мониторинг носели специални гривни в продължение на няколко седмици, които измервали колко се движат и следили разписанието им 24 часа в денонощието.

Данните от гривните показали, че повечето американци – 85% - доста повече спят през уикенда, отколкото през работните дни, и лягат да спят по-късно. С други думи, това означава, че отспиването през уикенда компенсира загубата на сън през работните дни.

Хората, сред които тази закономерност била най-очевидна, имали значително повече проблеми със здравето, отколкото другите участници в експеримента – в тяхната кръв било повишено нивото на холестерин, те по-зле реагирали на инсулин и имали значително повече излишно тегло. Всичко това говори, че те са най-предразположени към развитието на диабет и проблеми със здравето на сърцето и съдовете.

"Ако следващите наблюдения потвърдят това, което наблюдавахме, то тогава вероятно ще се наложи да помислим как съвременното общество и налаганата му необходимост да работи и бодърства в определени часове на деня влияе върху нашето здраве и сън.

Възможно е социалните и медицинските служби да трябва да започнат да консултират работниците за важността от режима на сън и да ги уведомяват за проблемите, до които води такова разписание на седмицата", заключава Вонг, цитирана от РИА Новости.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес