Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вместо кафе: Тези напитки ободряват и помагат за отслабване

15 юни 2024, 08:02 часа

Много хора имат навика да пият кафе или чай сутрин на празен стомах. З а тях това е най-лесният начин да се ободрят. Но кафето не е най-доброто решение, защото може да предизвика стомашни проблеми, особено ако не ядете дълго време след това. Има няколко по-здравословни сутрешни напитки, които събуждат, дават ви енергия и могат да ви помогнат да отслабнете по-лесно. Д-р Найжена Ало споделя, че те са вода с куркума и черен пипер, вода с лимон или само хладка вода.

Напитки, които заместват кафето и помагат за отслабване 

Вода с куркума и черен пипер - сложете 2-3 щипки куркума и черен пипер в чаша топла вода и разбъркайте добре. Тази сутрешна напитка ще ви даде енергия и може да подпомогне метаболизма ви, така че да се отървете от излишните мазнини по-бързо.

Кой сорт кафе е най-добро за отслабване?

Ползите от куркумата се основават на полезните вещества в нейния състав. Благодарение на тях подправката помага при възпаление и може да облекчи болките при артрит. В допълнение, куркумата подобрява метаболитните процеси в организма, а антиоксидантите спомагат за елиминирането на токсините и други вредни вещества. Благодарение на това общото състояние се подобрява, имунната система се укрепва и работоспособността се повишава.

Куркумата може да намали хроничното възпаление, което може да доведе до метаболитни нарушения, затлъстяване и други опасни заболявания, като тези, свързани със сърдечно-съдовата система. Редовната консумация на тази подправка намалява риска от развитие на чернодробни заболявания, като също така намалява симптомите на вече придобити заболявания, като хепатит. Освен това може да забави развитието или да намали симптомите на пародонтит, предменструален синдром, диабет, диария, лошо храносмилане и псориазис.

Куркумата стимулира производството на жлъчка в жлъчния мехур, което помага на тялото да разгражда мазнините по време на храносмилането. Това нейно свпйство може да бъде полезно за хора, страдащи от диспепсия или изпитващи тежест в стомаха след хранене. Освен това, противовъзпалителните свойства на куркумата могат да помогнат за намаляване на симптомите, свързани с възпалително заболяване на червата, като болка и подуване на корема. Това я прави полезна за хора с улцерозен колит или болест на Crohn. Куркумата може също да помогне за намаляване на нивата на стомашната киселина и да насърчи заздравяването на стомашни язви.

Лимон и вода - изстискайте половин лимон в чаша топла вода. Можете също така да добавите малко мед, ако желаете, както и щипка канела. Пиенето на тази напитка може да бъде освежаващо, ще ви събуди по-добре от кафето и е чудесно за храносмилането.

Ако нямате време за приготвяне на тези напитки, просто изпийте чаша обикновена вода, която трябва да е хладка. Правете го на празен стомах. Ще хидратира тялото и ще ускори метаболизма. Освен това може да помогне за изхвърлянето на токсините от тялото и да подобри храносмилането.

Когато пиете някоя от тези напитки, хапнете малко ядки, като бадеми или тиквени семки. Малко след това можете да изпиете сутрешното си кафе или чай, ако наистина не можете без него, споделя д-р Найжена Ало.

Как влияе кафето върху високия холестерол?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес