Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Веднъж седмично пийте всяка вечер мляко с чесън и вижте какво ще се случи

14 януари 2024, 22:49 часа

Много древни рецепти от народната медицина се използват и до днес - една от тях е за прясно мляко с чесън. Този състав почиства кръвоносните съдове, укрепва имунната система, облекчава главоболието, помага в борбата с разширените вени, насърчава загубата на тегло и подмладяването на тялото. Но това не са всички предимства на чесново-млечния еликсир.

Рецептата с чесън и мляко е известна отдавна. В Индия подобно лекарство се използва за премахване на паразити. В Китай за почистване на кръвоносните съдове от холестеролни плаки, а в Япония не само за това, но и за разреждане на кръвта.

Въпреки факта, че Авицена, който е наричан великият лечител на древността, е оценил чесъна, смятайки го за ненадминато лекарство за много заболявания, рецептата за чесново мляко най-вероятно не е измислена от него. Някои изследователи смятат, че идва от Древен Египет.

Лекар разкри какво се случва с кръвта ви, когато пиете мляко

Полезни свойства на напитката от чесън и мляко

Но това не омаловажава достойнствата на еликсира на красотата и младостта. Чесънът и млякото се използват от незапомнени времена. Чесновият млечен коктейлима следните свойства:

  • укрепва имунната система, което го прави особено актуален по време на сезонни настинки и вируси;
  • подобрява състоянието на кръвоносните съдове, като ги изчиства от холестеролови плаки и спомага за поддържане на еластичността;
  • разрежда кръвта, бори се с образуването на кръвни съсиреци;
  • при комплексна терапия създава защитна бариера, която предотвратява образуването на злокачествени тумори;
  • подпомага сърдечно-съдовата и нервната системи;
  • помага при диабет, заболявания на простатата и гърдата.

Сместа от чесън и мляко улеснява живота на хората с остеопороза. Съставът укрепва костната, хрущялната и мускулната тъкан, облекчава болката и премахва признаците на неразположение. Премахва отпадъците и токсините от тялото, пречиства кръвта и насърчава цялостното подмладяване на тялото, според изданието The Health Site.

Как да си направим мляко с чесън?

 Рецептата е проста и не изисква специална подготовка или значително количество съставки. Изсипете 1 чаша мляко в малък съд и го поставете котлона. Докато млякото заври се нарязват 3 средно големи скилидки чесън, предварително подготвени.

Когато млякото заври, намалете котлона и оставете сместа да къкри 10 минути. След това отстранете от котлона, увийте съда в топла кърпа и оставете сместа да престои два часа. Можете да пиете чесън с мляко една чаша наведнъж, не повече от веднъж седмично. Курсът на лечение е един месец, след което се прави почивка за шест месеца.

Чесън с мляко - ограничения за консумацията му

Чесново-млечната смес, въпреки ползите си, не може да се консумира от всеки. Съставът има редица ограничения. Отнася се за хора с патологии на стомашно-чревния тракт (язва, гастрит, жлъчен мехур), заболявания на щитовидната жлеза, черния дроб и бъбреците. Чесънът с мляко е противопоказан за бременни и кърмещи жени, с алергии към компонентите в напитката, както и индивидуална непоносимост.

Лекар: Това мляко е пагубно за метаболизма

Важно: Този материал е само за информационни цели и не може да замести медицинския съвет и балансираното хранене. Предоставената в него информация не може да се използва за самолечение.

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес