Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В тези храни има най-много цинк и магнезий

10 септември 2024, 11:29 часа

Магнезият е необходим за нормализиране на функционирането на цялото тяло като цяло. Отделно се изтъква способността му да влияе благотворно на сърцето, ставите, мускулната маса и кожата. Цинкът е не по-малко важен за правилното функциониране на тялото. Изданието The Healh Site изброява храните, в които тези минерали се съдържат в най-голямо количество.

Храните с най-високо съдържание на магнезий и цинк 

Магнезият се съдържа в достатъчни количества в ядките кашу и кафявия ориз. Почти всеки листен зеленчук е отличен източник на този минерал. Струва си да се обърне внимание на тофу с банани, пише още изданието. Този минерал се съдържа още в бананите, качествения черен шоколад и ядките.

Помага ли магнезият при болки в коляното?

Цинкът е важен елемент за възстановяване на кожата. Той е антиоксидант, който помага за предотвратяване на стареенето. Елементът е необходим и за укрепване на защитните свойства на тялото. Обикновените яйца са отличен източник на цинк. Натуралното кисело мляко и различни видове варива също са добър вариант. Различните видове семена също съдържат достатъчно количество цинк. Съдържа се и в ядките, които също е добре да бъдат включени в диетата. 

По отношение на цинка биологичната роля на микроелемента трудно може да бъде надценена, тъй като той:

  • повишава устойчивостта на организма към болести;
  • неутрализира действието на свободните радикали;
  • участва в метаболизма на витамин А – ключът към доброто зрение;
  • подобрява мозъчната функция;

Специално внимание трябва да се обърне на ползите от цинка за косата и кожата. Минералът насърчава растежа на нови косми, възстановява цвета на побелелите косъмчета, унищожава гъбичките, които провокират образуването на пърхот, регулира дейността на мастните жлези и убива микробите, които причиняват акне.

Но цинкът изпълнява и други функции в тялото. В тялото на мъжете този минерал участва в сперматогенезата и синтеза на тестостерон (концентрацията му в клетките на простатата е по-голяма, отколкото във всеки друг орган). В допълнение, той е част от инсулина, друг анаболен хормон. Следователно, след приемане на цинк-съдържащи добавки се наблюдава следното:

  • увеличаване на мускулния обем; 
  • потискане на катаболизма - разрушаване на мускулната тъкан;
  • прилив на енергия;
  • подобряване на силовите възможности;
  • нормализиране на здравето на мъжете;
  • повишено либидо;

В допълнение, цинкът за мъже стимулира процесите на регенерация и ускорява метаболизма. 

Дефицит на магнезий - 6 симптома, които го издават

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес