Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Устните ви са сухи и се цепят по краищата - как да се справите с този проблем ?

21 ноември 2023, 12:48 часа

През студените зимни месеци доста хора имат проблем със своите устни. Те често са сухи, цепят се или кожата им се лющи. Това може да доведе до болка и дискомфорт, както и да причини неудобство заради външния вид.

Сухата, лющеща се кожа около устата и по самите устни може да доведе до проблеми и понякога е трудно да се възстанови. Ако устните ви се цепят основно по ъгълчетата, то причините могат да бъдат както биологични, така и екологични.

Защо кожата около устните може да стане суха и разранена ?

Кожата на това място се различава от кожата на други места по лицето, структурата е същата, но има по-малко мастни жлези. Поради тази причина устните са склонни към сухота.

Какво означава, когато устните ви побелеят?

Също така устните са постоянно изложени на слънчеви лъчи и това може да им създаде проблеми. Редовното излагане на слънце може да направи кожата на устата суха, затова задължително използвайте слънцезащитни продукти за своите устни.

Ъгловият хейлит представлява състояние на суха кожа, което се среща по ъгълчетата на устата. Обикновено се появява при хора, които имат по-дълбоки бръчки около устните и такива, които неволно си облизват устата.

Сухата кожата около устните може да се появи и заради външни фактори като вода за уста или паста за зъби, към която имате непоносимост. Канелата е съставка, която също може да доведе до кожна алергия или контактен дерматит. И двете състояние могат да доведат до лющене, сухота, зачервяване и сърбеж на кожата. Възможно е някои съставки в козметиката, която използвате, също да вложи сухотата на кожата.

Как да предотвратите появата на сухота около кожата на устните ?

Специалистите съветват да се ограничи излагането на изсушаващи съставки – ретиноиди, алфа- и бета-хидрокси киселини и сулфати. Дори те да не създават проблеми на останалата част на лицето ви, е напълно възможно да правят устните ви сухи, защото както вече споменахме там има по-малко количество мастни жлези. Избягването на аромати в козметиката ви също е нещо, на което трябва да обърнете внимание. Ако използвате някакъв балсам или гланц за устни, то е възможно несъзнателно да ги облизвате заради аромата и вкуса, който усещате. Слюнката се изпарява изключително бързо и това води до тяхното изсушаване. Препоръчително е да използвате паста и вода за уста, които са предназначени за чувствителни венци, защото те дразнят по-малко и като цяло са предназначени за суха и чувствителна кожа.

Опасно ли е прехапването на устните?

Как да се справите със сухата кожа около устните ?

Ако вече имате сухи и напукани устни, то трябва да си вземете хидратиращи серуми и кремове, които са хипоалергенни. Всички продукти, които използвате, трябва да са БЕЗ аромати и да съдържат минимално количество съставки, за да сведете до минимум шанса някоя от тях да дразни вашата кожа.

Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес