Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ухапване от оса - ето кои са най-добрите бабини лекове

25 юли 2023, 12:12 часа

Ухапването от оса причинява остра болка, която за щастие не продължава твърде дълго, освен ако нямате остра алергична реакция. При влошаване на реакцията задължително се консултирайте с лекар!

В магазините се продават много продукти, които отблъскват тези насекоми. Някои градинари дори засаждат в градината си цветя, които осите не харесват.

Но какво да направите, ако осата ви е ухапала, а наблизо няма аптечен мехлем или лекарство? В случая може да разчитате на някои бабини лекове като поръсване със захар, компреси с магданоз. 

Какво да направим след ужилване от оса или пчела?

Най-добрите бабини рецепти при ухапване от оса

Категорията на народните средства включва брилянтно зелено, алкохол, борна киселина и тинктура от невен. За да се отървете от отровата в раната, можете да поставите захар върху кожата или да нанесете малко оцет.

Ако забележите, че е започнала алергична реакция, тогава можете да направите разтвор от амоняк (5 мл), лимонена (1/2 ч. л.) киселина и 400 ml оцет и алкохол. Смесете съставките, намокрете памучен тампон и го нанесете върху мястото на ухапване. Върху него може да се наложат листа от магданоз. 

Първа помощ при ужилване от оса

Но преди да приложите тези лекове, внимателно огледайте раната - дали там е останало жило. При осите, за разлика от пчелите, жилото няма прорези, то е гладко, така че насекомите го издърпват и могат да хапят няколко пъти подред. Но понякога се случва жилото да остане. Ако е в раната, извадете го. Най-добре с пинсета или нещо подобно. Но в никакъв случай не се опитвайте да я изстискате като пъпка - така в тялото ще влезе още повече отрова или дори можете да се заразите с опасна инфекция.

Следващите стъпки са:

  • дезинфекцирайте раната с водороден прекис или водка;
  • увийте мястото на ухапване със стерилна превръзка - тя няма да позволи на отровата да се разпространи в тялото;
  • нанесете лед - това ще облекчи болката;
  • вземете антихистамин;
  • пийте много вода - така отровата бързо ще напусне тялото.

Вижте още: Направете тези неща при ужилване от оса, стършел или пчела

Обикновено дискомфортът изчезва след 2 - 3 часа. Но при 1% от засегнатите възниква тежка алергична реакция, която може да бъде фатална. Симптомите на опасно състояние изглеждат по следния начин:

  • подуването е много силно и се увеличава бързо;
  • появява се обрив и сърбеж по цялото тяло;
  • гадене и повръщане;
  • затруднено дишане;
  • нестабилен пулс - той става или твърде учестен, или твърде бавен;
  • появява се световъртеж.

Възможна е дори загуба на съзнание.

Важно: Статията е единствено с информативна цел! Предоставената в нея информация не замества консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес