Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учените тестваха една ваксина срещу ХИВ и хепатит С

15 април 2016, 18:26 часа

Учени представиха прототип на ваксина за едновременна борба с ХИВ и хепатит С на Международния конгрес по борба със заболяванията на черния дроб в Барселона, съобщава порталът за научни новини EurekAlert.

Около 2,3 милиона души в света са инфектирани едновременно от ХИВ и хепатит С. Освен това хепатит С се явява основна причина за смъртност на инфектираните хора, при които не се развива СПИН.

Трудно се избира лечение за подобни пациенти и те са най-слабо възприемчиви към него.

Екип имунолози под ръководството на Люси Дорел от Оксфордския университет са изработили обща ваксина срещу двата вируса, която действа по-ефективно от отделните.

Ваксинацията се състои от два етапа. На първия етап в организма на човека се въвеждат антигени на хепатит С и ХИВ с помощта на аденовирусни вектори – специални генни конструкции.

По такъв начин се предизвиква силен имунен отговор на организма. На втория етап се провежда повторна ваксинация с използването на специалния вектор MVA, който също съдържа елементи на двата вируса.

В изследването са участвали 32-ма доброволци. Всички те били абсолютно здрави. Учените ги разделили на три групи в зависимост от това, какъв етап от терапията се прилагал във всеки от тях.

В първата група пациентите получавали инжекция само срещу хепатит С. Втората група получавала ваксина срещу ХИВ. На третата група била изпитана новата методика. Резултатите от изследванията показали, че комбинираната ваксина предизвиквала не по-малък имунен отговор от отделните.

"Търсенето на ефективни методи за ваксиниране срещу най-големите световни убийци е огромен насъщен проблем – разказва главният секретар на Европейската асоциация по изучаване на болестите на черния дроб Лоран Кастера. – Това изследване за първи път демонстрира, че е възможно да се генерира едновременен имунен отговор срещу два вируса."

По-рано зам. генералният секретар на ООН Мишел Сидибе заяви, че ООН се надява да постави край на епидемията от ХИВ в света към 2030 година.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес