Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учените говорят за генетична опасност от вегетарианството

30 март 2016, 18:23 часа

Молекулярни биолози от Корнуелския университет (САЩ) съобщават за негативни последствия от вегетарианската диета.

Учените са получили преки доказателства за повишен риск от развитие на рак на дебелото черво и сърдечносъдови заболявания сред нейните привърженици. Изследването е публикувано в сп. Molecular Biology and Evolution.

Възпалителните процеси при привържениците на вегетарианската диета може да се провокират от нарушена обмяна на веществата, свързани с ненаситени мастни киселини омега-3 и омега-6.

Учените са стигнали до този извод, след като изследвали генома на популацията на вегетарианци и месоядни от различни страни.

Около 70% от жителите на град Пуна (Индия) са вегетарианци, докато 20% от жителите на щата Канзас (САЩ) се смятат за месоядни. Тези диетични пристрастия в популациите се дължат на традиции и се проследяват у няколко поколения.

Използвайки данните на 1000 Genomes Project, учените открили в гена FADS2 у представителите на първата популация мутацията rs66698963. Този участък от ДНК на човека отговаря за създаването на дълговерижни молекули полиненаситени киселини, по-конкретно арахидонова киселина (омега-6 ненаситена мастна киселина).

Нарушението на баланса на това съединение в организма води до повишен риск от развитие на рак на дебелото черво и сърдечносъдови заболявания. Мутацията rs66698963 се оказва благоприятна за вегетарианците, чийто организъм синтезира това вещество от растителни предшественици.

Ако балансът на омега-6 се наруши, при вегетарианците (за разлика от месоядните) се повишава рискът от развитие на възпалителни процеси.

Особено опасни са мутациите rs66698963 за привържениците на морската диета, богата на риба (по-конкретно гренландските ескимоси). Учените продължават изследванията, допълва Lenta.ru.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес