Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Забравете за кафето, тази добавка ще ви ободри по-добре от него

17 август 2024, 12:21 часа

Една добавка замества успешно кафето и може да осигури когнитивен тласък за хора, които не спят достатъчно, според проучване, съобщава изданието The Health Site. Учените се надяват, че тази информация ще бъде полезна предимно за тези, които са принудени да работят на високи когнитивни нива в състояние на лишаване от сън. Тази категория включва лекари, полицаи, шофьори или работещи на нощна смяна - те просто трябва да бъдат нащрек, което невинаги е възможно поради умора.

Добавката, която замества кафето

Креатинът като цяло е полезен за здравето: помага за изграждане на мускули и по-бързо възстановяване от тренировки, намалява оксидативния стрес в цялото тяло и предпазва от тревожност и депресия.

Вреди ли кафето на панкреаса?

"Но въпреки това тази добавка не трябва да се приема безразсъдно - има ограничения за хора с влошено здраве и случаите на отравяне поради предозиране не са необичайни. Консултирайте се с вашия лекар за допустимата доза, пише още изданието. 

Хората, които водят предимно заседнал начин на живот, се нуждаят от креатин не по-малко от спортистите. Проведени са научни изследвания, които доказват положителната динамика на използването на спортна добавка. Резултати от изследвания показват следните ползи от приема на добавката:

  • Подобряване на краткосрочната памет и изчислителни тестове
  • Намаляване на симптомите на хронична умора;
  • Подобрени симптоми на депресия;
  • Повишаване ефекта на антидепресантите.

В човешкото тяло креатинът се трансформира в креатинин, чието ниво в кръвта е индикатор за бъбречната функция. Редовната употреба на креатин подобрява когнитивната функция и устойчивостта на стрес, което е особено важно при интензивна умствена работа. Добавката също така подобрява концентрацията и работоспособността, което я прави ценна за хора с високо интелектуално напрежение.

Креатинът се използва в спорта за различни цели:

  • Повишава мускулната издръжливост. Мускулните влакна стават по-възприемчиви към кислорода, което им позволява да се натоварват по-интензивно и повече;
  • Намалява вероятността от спортни травми. Лигаментите и ставите се укрепват. С увеличен обем на течността при спортист, той е по-защитен от нараняване, отколкото подобен субект с намалено ниво на течност;
  • Повишена сила и мускулен растеж. Поради факта, че един спортист може да натовари повече тялото си, тогава реакцията на тялото също е пропорционална на това натоварване, е необходимо спортистът да приема креатинин;
  • Ускорено възстановяване след тренировка поради отстраняването на млечната киселина;
  • Намаляване нивата на холестерола;
  • Повишаване на общия тонус на организма. Някои спортисти отбелязват повишаване на потентността от креатин. Но това се постига благодарение на подобряването на качеството на цялото тяло като цяло по време на приема на добавката.

Здравен съвет за 16 август: Лекар: НЕ пийте кафе веднага след ставане

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес