Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Този симптом с обонянието издава деменция

08 юни 2022, 13:42 часа

Нервите в носната кухина изпращат сигнали до мозъка, за да предупредят за определена миризма, но с възрастта обонянието се влошава.

Симптом с обонянието, който издава деменция

Въпреки това, ако човек загуби способността да различава една миризма от друга, като ванилия от канела, това може да е ранен признак на деменция. Подобен симптом често се появява години преди забележим спад в когнитивните функции, според научна статия, публикувана в Current Allergy and Asthma Reports.

Учени: Предпочитанието към тези храни издава деменция

Възможно е временно да загубите обонянието си, например поради настинка, грип или инфекция, но обикновено то се възстановява след известно време. Въпреки това, според проучване на Frontiers in Neuroscience , лошата способност за разграничаване на една миризма от друга е свързана със значително увеличение на риска от деменция на по-късен етап в живота.

„Не знаем достатъчно за това какво могат да означават промените в миризмата за цялостния риск на човек“, каза Девангер П. Девананд, професор по психиатрия и невронауки в Медицинския център на Колумбийския университет.

Той отбеляза, че около 4% от населението от детството си не може да идентифицира миризми, но това няма нищо общо с деменцията. В същото време специалистът потвърждава, че леките нарушения на паметта често са съпътствани от промени в разпознаването на миризми, пише Discover.

Експертите препоръчват изследване на когнитивните функции на мозъка в случай на откриване на проблеми, свързани с миризмата в напреднала възраст. Това може да доведе до ранно диагностициране на деменцията и започване на подходящо лечение, което забавя прогресията на заболяването.

Яжте по половин чаша от този плод всеки ден, за да се предпазите от деменция

Важно: Статията е с информативна цел и предоставената в нея информация не замества консултацията с лекар!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес