Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Този алкохол насърчава отслабването

11 май 2023, 14:09 часа

Учени от Вашингтонския университет откриха кой алкохол е най-подходящ за хората, които искат да отслабнат. Разбира се, експертите подчертават, че това негово свойство се отнася за умерената му консумация и в никакъв случай не трябва да се прекалява с него.

Алкохолът, който помага за отслабване

Изследванията показват, че ресвератролът, съставка, намираща се в гроздето и червеното вино, помага за превръщането на бялата мазнина в кафява.

Този зеленчук намалява вредата от алкохола за черния дроб

Откритието на американски учени предполага, че богатата на ресвератрол диета може да се превърне в средство за борба със затлъстяването. В лабораторни експерименти учените са наблюдавали мишки, получаващи еквивалентното за хората количество ресвератрол, които консумират 340 грама плодове на ден. Въпреки диетата с високо съдържание на мазнини, мишките са наддали с 40% по-малко тегло в сравнение с гризачите, които не са консумирали ресвератрол.

Изводът на изследователите е, че гризачите са успели да трансформират бялата мазнина в кафява мазнина, което намалява теглото им чрез изгаряне на калории. Други полифенолни съединения в плодовете също може да имат подобен ефект. В боровинките, ягодите, гроздето и ябълките също има голямо количество от тези полезни компоненти.

 Червените вина като Мерло и Каберне Совиньон също съдържат ресвератрол, но той е в много по-малки количества от гроздето. Ето защо червеното вино може да се използва за предотвратяване на затлъстяването, но трябва да се пие умерено. В противен случай токсичният ефект на алкохола ще окаже вредно въздействие върху тялото.

Учени: Хората с тази кръвна група НЕ трябва да пият дори малко алкохол

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес