Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Това са най-полезните билки при деменция

05 януари 2023, 12:17 часа

Изследователи от Великобритания публикуваха резултатите от експерименти, според които две билки могат да облекчат състоянието на пациенти с болестта на Алцхаймер - най-често срещаната форма на деменция. Това откритие може да позволи да се намерят нови методи за борба с това заболяване.

Билките, които са най-полезни при деменция

Учени от град Нюкасъл ъпон Тайн са провели експеримент с цел оценяване на ефективността на маслото от маточина при лечението на деменция. Една група пациенти по време на експеримента е получила плацебо. Друга група пациенти, страдащи от тежка болест на Алцхаймер, са приемали масло от маточина.

Тези промени в лицето издават деменция

Установено е, че възбудата (състояние на силно превъзбуждане при пациенти с деменция, придружено от безпокойство и страх) намалява с 60% в групата пациенти, които са получавали масло от маточина. В същото време в контролната група пациенти, получавали плацебо, подобрение е регистрирано само при 14% от пациентите.

Друг експеримент е проведен от група изследователи, ръководени от Марк Мос. Хората, страдащи от болестта на Алцхаймер, са се подлагали на сеанси на ароматерапия с розмарин. Те са били прегледани преди да се подложат на ароматерапия, а след това след края на лечението. Всички участници в експеримента са регистрирали подобрени резултати след ароматерапията с розмарин.

Изследванията относно въздействието на двете билки при пациенти с деменция ще продължат и в близко бъдеще.

Жените с това заболяване са с по-висок риск от деменция след 40 години

Важно: Статията не е заместител на балансираното хранене и на консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес