Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Това е най-добрата подправка за мозъка

28 август 2024, 09:42 часа

Тази подправка е богата на защитни растителни съединения и изследванията показват, че консумацията й може да е от полза за здравето по няколко начина, като например подобряване на антиоксидантната защита на тялото и защита на мозъка от свързания с възрастта когнитивен спад, пише health.com.

Риганът намира широко приложение в така наречената средиземноморска диета, която се смята за една от най-добрите и балансирани. Учените отбелязват, че риганът може да се използва в много солени ястия и дори като добавка. Според специалистите основното предимство на ригана е високото му съдържание на антиоксиданти.

Полезни са за мозъка и паметта: 5 храни, които всеки човек над 50 години трябва да яде

Ползи от ригана за мозъка и тялото 

Риганът е богат източник на растителни съединения, които имат антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти. Билката съдържа фенолни съединения, включително фенолни киселини като розмаринова, хлорогенова и канелена киселина, както и флавоноиди като кверцетин, апигенин, лутеолин и кемпферол. Всички тези вещества предпазват клетките от увреждане чрез неутрализиране на молекули, наречени реактивни кислородни видове (ROS), които са вредни за здравето, когато нивата им в тялото станат твърде високи.

Изследванията показват , че добавките с риган могат да намалят маркерите на оксидативен стрес, състояние, което възниква, когато ROS потискат антиоксидантната защита на тялото, причинявайки увреждане на клетките, допълва още изданието.

В допълнение, риганът може да има противоракови, противовъзпалителни и подобряващи здравето на мозъка свойства. Учените са убедени, че голяма част от тези ползи идват и от високите нива на антиоксиданти в ригана, като терпените карвакрол и тимол, които имат мощни клетъчно-защитни ефекти. 

„Редовната консумация на риган вероятно ще подкрепи здравето по няколко начина, включително чрез осигуряване на антиоксиданти, витамини и минерали, които насърчават здравето, но в момента няма доказателства, че консумацията на риган предпазва от конкретно заболяване или подобрява човешкото здраве“, се казва в статията.

В състава на ригана влизат следните полезни вещества:

  • аскорбинова киселина
  • мастни киселини (мононенаситени, полиненаситени, наситени)
  • диетични фибри
  • танини
  • юцял комплекс от минерали (предимно калций, желязо, магнезий)
  • феноли
  • витамини от групи К, В, А
  • холин
  • етерични масла

Танините и фибрите, които са част от подправката, помагат за нормализиране на храносмилането и предпазват органите от ефектите на токсичните вещества. Благодарение на високото съдържание на аскорбинова киселина, билката е отличен антиоксидант, предпазва организма от негативното влияние на свободните радикали, намалява вероятността от образуване на злокачествени тумори и забавя естествения процес на стареене. По отношение на съдържанието на антиоксиданти риганът надминава дори боровинките.

9-те най-добри храни за мозъка

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес