Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Тази храна пълни кръвта най-бързо с токсини

03 септември 2024, 22:19 часа

Изследователите анализираха диетата на две групи доброволци и стигнаха до извода, че има храна, чиято редовна консумация причинява опасни промени в кръвта за по-малко от месец, съобщава изданието Pronews.gr.

Най-вредната храна за кръвта

Според учени от Оксфордския университет ново изследване показва, че различни кроасани, бисквити или други храни, богати на наситени мазнини, могат да увеличат риска от развитие на сърдечни и съдови заболявания - за постигането на този негативен е ефект е достатъчно да ядете само една порция на ден.

Лекар: Този сок чисти кръвта от холестерол и токсини, пийте го между храненията

Доброволците в проучването са били разделени на две групи. Хората от първата група са си позволявали няколко седмици консумация на различни десерти с наситени мазнини. Участниците в изследването от втората група приемали мазнини, предимно от риба, ядки и зехтин.

Според Pronews.gr, тези, които са яли силно преработени храни с високо съдържание на наситени мазнини, са имали ясно влошаване на ключови здравни показатели и са показали промени в кръвта си.

Като цяло те са свързани с по-висок риск от сърдечно-съдови и метаболитни проблеми. По този начин нивата на общия и „лошия“ холестерол са се влошили (средно с 10%), а процентът на мазнините в черния дроб се е увеличил. Тези, които консумират полиненаситени мазнини, от друга страна, показват 10% намаление на нивата на общия и LDL холестерол.

Водещият изследовател Никола Срник отбеляза, че „видът мазнини, които ядем, е по-важен за здравето на сърцето, отколкото количеството мазнини, които ядем“. 

„Но най-важното откритие е колко бързо настъпват опасните промени“, подчертава той, добавяйки, че три седмици понякога са достатъчни, за да увеличат риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания дори и без появата на наднормено тегло.

По отношение на консумацията на сладки тестени десерти вредата от тях е не само за кръвта и сърцето. Тя се изразява в повишен риск от следните заболявания и състояния:

Захарен диабет. Патологията се развива в отговор на натоварването на панкреаса. Когато злоупотребявате със сладкото, този орган роизвежда недостатъчно количество инсулин, така че глюкозата се абсорбира слабо в тялото. Развитието на диабет води до много усложнения, като хипогликемия, синдром на диабетно стъпало и хипогликемична кома.

Кариес. Сладките напитки и храни провокират образуването на кариес и други орални патологии, които нямат най-добър ефект върху състоянието на зъбите.

Затлъстяване. Основната вреда от сладкото е, че с прекомерната му консумация тялото губи своята стройност и се появява затлъстяване.

Влошаване състоянието на кожата. Под въздействието на захарта се нарушава чревната микрофлора, а това води до обриви по лицето и появата на черни точки. Освен това е доказано, че сладките ускоряват процеса на стареене и допринасят за преждевременното образуване на бръчки.

Влошаване на умствените способности. При консумация на малки количества сладкиши се стимулира умствената дейност, но при излишък се наблюдава обратна реакция, а именно влошаване на паметта, вниманието и интелектуалните способности.

5 храни, които разреждат кръвта като лекарства

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес