Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени свързаха шизофренията с диабет тип 2

14 януари 2017, 14:45 часа

Болните от шизофрения умират средно 30 години по-рано в сравнение с останалите хора. Много от случаите на ранна смърт се дължат на физически заболявания, включително инфаркт и инсулт, като диабетът се явява основен рисков фактор, сочи ново проучване.

Антипсихотичните лекарства са известни с повишената опасност от развитие на захарна болест, но съществуват и други фактори, които правят пациентите с шизофрения особено податливи на заболяването - като неправилно хранене и липса на физически упражнения.

Според последни данни, при тази група хора появата на диабет тип 2 е три пъти по-вероятна, предаде БГНЕС.

Всъщност връзката между шизофренията и диабета е направена за първи път още през 19-ти век или много преди употребата на антипсихотични средства и при наличието на по-здравословен хранителен режим сред населението. Това предполага, че лекарствата и вредните храни са повод, но не и причина психичното заболяване да причинява и ендокринни смущения.

Учените за пореден път разгледали връзката между двете състояния преди и след приемането на психотропни вещества. Чрез кръвни проби на две групи доброволци, е констатирано, че по-високи нива на глюкоза в кръвта се наблюдават и без прием на лекарства. Отчита се и изненадващо голяма инсулинова резистентност дори и с пациенти с начален стадий на шизофрения.

Тези резултати остават статистически значими, дори когато специалистите ограничават техния анализ на проучвания там, където хората с шизофрения спазват здравословен хранителен режим и имат физическа активност.

Това показва, че резултатите не са изцяло задвижвани от разлики в начина на живот.

Според учените, има няколко фактора, които могат да повишат вероятността от развитие диабет при шизофрения. Те включват общ генетичен риск, както и общи рискови фактори.

Така например, преждевременно раждане и ниското тегло при раждане, се признават като рискови фактори за развитието на шизофрения и диабет по-късно в живота. Повишените нива на хормона на стреса – кортизол - също представлява опасност.

„Тези констатации ни показват, че трябва да преосмислим връзката между диабета и шизофренията и да започнем превенция още от самото начало на психичното заболяване“, заключава изследователят д-р Тоби Пилингър от Кралския колеж в Лондон.

Изследването е публикувано в сп. The Conversation.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес