Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени разкриха по колко ябълки на ден чистят кръвоносните съдове

31 януари 2023, 16:16 часа

Консумацията на определено количество ябълки на ден намалява нивото на лошия холестерол и има благоприятен ефект върху кръвоносните съдове. Учените са открили връзка между консумацията на тези плодове и техните ползи за здравето на цялата сърдечно-съдова система.

Колко ябълки трябва да се ядат на ден за чисти кръвоносни съдове? 

Ябълките са богати на полифеноли, които могат да понижат нивата на така наречения лош холестерол и да подобрят функцията на кръвоносните съдове. Това предотвратява стесняването на артериите, намалявайки риска от инфаркт и инсулт.

Ябълките са мощно средство за пречистване на кръвта. Благодарение на консумацията им се образуват по-малко холестеролни плаки, което предотвратява запушването на кръвоносните съдове.

Лекар: Откажете се от ябълките и доматите, ако страдате от това заболяване

Натрият, съдържащ се в ябълките, стабилизира кръвното налягане, което помага за предотвратяване на скокове. Именно флавоноидите в ябълките допринасят за доброто функциониране на сърцето и спомагат за намаляване на натоварването върху организма като цяло.

В проучването са използвани червени ябълки от сорта Renetta Canada, които са богати на проантоцианидини - вид полифенолно съединение.

Според авторите на изследването прости малки промени в нашата диета, като например въвеждането на две ябълки в диетата дневно, могат да окажат значително влияние върху показателите за здравето на сърцето. Резултатите от проучването са публикувани в sciencedaily.com.

Кой и защо НЕ трябва да яде ябълки?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес