Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: При диабетиците инфарктът често протича без този симптом

14 юли 2023, 17:51 часа

Учени от Лондонския университетски колеж стигнаха до изненадващо заключение - според тях диабетиците може да не усетят някои от класическите симптоми на инфаркт.

Симптомът на инфаркт, който често се пропуска от диабетиците

Експертите поясняват, че този симптом е острата болка в гърдите. Тъй като диабетиците често не я усещат, острите нарушения във функцията на сърцето могат да станат фатални за тях.

Изследователи от Университетския колеж в Лондон стигат до извода, че някои пациенти с диабет не изпитват класическите симптоми на сърдечен удар, включително силна болка в гърдите. Те правят тези заключения, наблюдавайки 39 възрастни, страдащи от диабет и прекаран инфаркт. Повечето от тях са получили болка в гърдите по време на инфаркт, който е продължил не повече от минута и не им е изглеждал опасен.

Ендокринолог разкри дали диабетиците могат да пият алкохол

Според изследователите диабетът оказва пагубен ефект върху сърцето по много начини, включително запушване на кръвоносните съдове, но същото се случва и с нервите и това намалява чувствителността им.

Известно е например, че някои диабетици не усещат, когато някой убожда пръстите им и поради тази причина те изпитват по-слаба болка при увреждането на сърдечния мускул, водещи до прекъсване на притока на кръв към него, т.е. сърдечен удар.

Възрастта на всички пациенти, участвали в проучването, варира от 40 до 90 години, повечето от тях са мъже. Почти всички от те са страдали от диабет тип 2, при който тялото не е в състояние да използва правилно инсулина, за да преобразува захарта в енергия. Само четирима са били жертви на диабет тип 1.

Учени: Тази храна пази сърцето и помага на диабетиците да отслабнат

Повечето участници, прекарали инфаркт са на мнение, че болката в гърдите им не е била достатъчно силна, за да е показателна за това спешно медицинско състояние. Тези измамни усещания могат да доведат до забавяне на предоставянето на спешна медицинска помощ. Въпреки че биологията на инфарктите при диабетици и недиабетици е абсолютно еднаква, в първия случай чувствителността е значително нарушена, поради което симптомите на опасното състояние не се регистрират навреме.

Важно: Статията не замества консултацията със специалист! Тя е единствено с информативна цел!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес